Milyen jó is az, amikor egyszerűen ki tudunk ugrani az erkélyre egy kis friss ízért az ebédhez. A tépősaláta vagy metélősaláta gondozása nem bonyolult, kis ápolással egészen őszig folyamatosan szedhetjük külső leveleit. Mindkettő ideális választás kezdőknek és tapasztalt kertészeknek egyaránt. Gyorsan növekednek, kevés gondozást igényelnek, és zamatos ízt adnak salátáknak, szendvicseknek és más ételeknek, friss ízeket biztosítva ezzel az egészséges táplálkozáshoz.
Tépősaláta és metélősaláta származása és jellemzése
Származása: a metélősaláta (Lactuca sativa var. crispa) és a tépősaláta a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik, a nemesítésben felhasznált fajok valószínűleg Észak-Amerikából vagy Nyugat-Ázsiából származnak.
Ez a két saláta-fajta laza rózsákat fejleszt, vagyis levelei nem képeznek igazi, kemény salátafejet.
Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett zöldségnövény
Betakarítási idő: április. május, vetés után 4-6 héttel, metélősaláta esetén az egész növényt vágjuk le a torzsáról. A tépősalátának folyamatosan szedhetjük a külső leveleit.
Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható
Magasság: 20-30 cm
Habitus: laza vagy tömött tőlevélrózsa sima vagy fodros levelekből, ép szélű vagy karéjos, zöldes, vöröses vagy barnás színű levelekkel
Cserépben nevelhető-e: igen, balkonládában is
Tépő- és metélősaláta igényei és gondozása
Fény
A salátáknak napos helyre van szükségük, legalább 6 óra napsütésre naponta.
Vízigény
Rendszeresen öntözzük a salátákat, hogy a talaj nedves maradjon, de ne ázzék el. A mulcsozás segít megőrizni a nedvességet és megakadályozza a gyomok növekedését.
Hőmérséklet
A saláták hűvös időjárást kedvelik. Ha a nyár folyamán forróvá válik az időjárás, árnyékolja be a növényeket, vagy ültesse őket hűvösebb helyre.
Táplálás
A salátáknak nem sok tápanyagra van szükségük. Havonta egyszer trágyázza őket komposzttal vagy folyékony tápoldattal.
Metélő és tépősaláta vetése
A tépősaláta és a metélő saláta vetése kicsit eltér egymástól. A metélősalátát februártól vethetjük (10-15 celsius fok) két sorban vagy szórva közvetlenül a ládába. A tépősalátát 20-25 cm-es tőtávolságra, áprilisban takarással tehetjük ki a szabadba. Többször, kis mennyiségben vethetjük. A második vetés a metélősaláta esetén áprilisban, tépősalátánál júliusban esedékes.
Saláták felhasználása
A saláták dísznövényként is szépek, de inkább fogyasztásra termesztjük, frissen, nyersen finom zöldségnövény. A tápanyagokban gazdag és ízletes zöldségek kiváló kiegészítői lehet bármilyen ételnek. Zöld salátákba, szendvicsekre vagy ételek díszítésére is használhatjuk. Nagyon finom például a tojássalátával is.
A salátaleveleket bármikor betakaríthatjuk, miután elértek 5-7 cm-es nagyságot. A tépősalátának folyamatosan szedhetjük a külső leveleit. Egyszerűen tépje le a külső leveleket, a belső levelek pedig tovább nőnek. A metélősalátánál az egész növényt vágjuk le a torzsáról ollóval.
Ötletek a felhasználáshoz:
- A friss salátaleveleket salátákba, szendvicsekbe, wrapekbe és turmixokba teheti.
- A metélősalátát fűszerként használhatja levesekben, szószokban, omlettekben és salátákban.
- A salátaleveleket párolhatja vagy piríthatja is köretként.
- A metélősalátát száríthatja is téli használatra.
Tippek a saláták erkélyen való neveléséhez
- Vetessen különböző salátafajtákat, hogy egész szezonban élvezhesse a friss zöldeket.
- Próbáljon ki színes salátafajtákat, mint a vörös saláta, a zöld saláta és a római saláta.
- Ültessen salátákat cserépbe, hogy teraszán vagy erkélyén is élvezhesse őket.
- A saláták gyorsan hervadnak a hűtőben. A legjobb, ha frissen fogyasztja őket.
Receptek a saláták felhasnálásához
Az iskola kezdéssel jön a gond is, mit készítsünk a gyereknek. Egy idő után a legjobb szendvics is unalmassá válik. Kivéve, ha van jó pár szendvicskrém receptünk, amelyeket váltogatva változtossá tehető az étrend. Olyan egyszerű és szuper szendvicskrém recepteket hoztam, amelyekből némi feltéttel és zöldséggel kiegészítve fenséges tízórai varázsolható.
A tojáskrém egyszerűen elkészíthető és jól felhasználható, egészséges élelmiszer. A tojáskrém kenyérre kenve önmagában is nagyon finom, de tartalmasabb szendvicsekhez is jó alapanyag. Tetejére snidling szárakat vagy snidling virágokat tehetünk.