A tépkedős fahéjas kalács jó választás ha valami finommal kényeztetnénk a családot és unják már a csupa csokis kalácsot vagy épp a fahéjas csigát. Gyorsan elkészül és legalább olyan gyorsan el is fogy. Olvasónk mutatja, hogy készül az illatos és megunhatatlan kalács.
Tépkedős fahéjas kalács
A tépkedős vagy tépegetős kalács a készítése módja miatt és a tálalása miatt formbontó. Mivel rétegezve készül, elkészültekor tépegetéssel egyszerűen külön választhatók a rétegek. Van annak valami külön bája, amikor család minden tagja töri magának a kálács darabkáját.
Hozzávalók
- 42 deka liszt,
- 5 dkg cukor,
- 2 dkg élesztő,
- 2,75 dl langyos tej,
- 4-5 dkg olvasztott margarin a tésztába,
- 5-10 dkg margarin a kenéshez,
- őrölt fahéj,
- nádcukor,
- mazsola,
- narancshéj.
Tépkedős fahéjas kalács elkészítése
- langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
- a liszthez hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a tejet, az olvasztott margarin,
- jól összedolgozzuk,
- letakarva pihentetjük 1 órán keresztül,
- majd lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk,
- megkenjük olvasztott margarinnal,
- megszórjuk nádcukorral, őrölt fahéjjal, mazsolával és narancshéjat reszelünk rá,
- keresztben 4 csíkba vágjuk,
- ezeket egymásra helyezzük,
- majd kb. 9 darabbá vágjuk a csíkokat,
- ezeket a „csomagokat” egymás mellé tesszük a sütőformába (ha kell, vajazzuk-lisztezzük, nekem cserépformám van, azt nem szoktam kikenni),
- hideg sütőben kezdjük sütni,
- közepes hőfokon készre sütjük.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Horváth Adrinak!