Az ősz sokoldalúan használható zöldsége a vitamindús sütőtök. Leves, édes vagy sós sütemény, de még lekvár is készülhet belőle. Olvasónk most az egyszerűen elkészíthető és fenséges sütőtökös pogácsa receptjét hozta el nekünk.
Sütőtökös pogácsa receptje
A sütőtök az ősz egyik kedvelt vitaminbombája. Legtöbben egyszerűen csak megsütik és úgy fogyasztják, pedig sokkal több mindenre használható. Készülhet belőle krémleves, sütés nélküli sütemény, torta, sőt még lekvár is. A legjobb sütőtökös receptek válogatásom célja az, hogy megmutassam, mennyi mindenre használható a sütőtök, ami az egészségünkért is sokat tesz.
Na de nézzük most a beígért pogácsa elkészítésének módját!
Hozzávalók
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl langyos tejben
- 50 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 10 dkg házi zsír
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 db tojás a tésztába,
- 20 dkg sült tök püré
- 2-3 evőkanál tejföl, amennyit fölvesz
- 1 db tojás a lekenéshez.
Sütőtökös pogácsa elkészítése
- Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatom.
- A hozzávalókat alaposan összegyúrom, majd meleg helyen duplájára kelesztem.
- A megkelt tésztát 2 cm vastagra nyújtom.
- Felvert tojással lekenem, és aprított tökmaggal megszórom.
- Kicsi szaggatóval kiszúrom
- 30 percig pihentetem.
- 180 fokon szép pirosra sütöm, kb. 20 perc
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon köszönjük a recpetet Farkas Ancsának!
