Site icon Balkonada

Somlói galuska – gazdagon, tökéletesen receptje

A somlói galuska legendás magyar édesség. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki és Szőcs József Béla cukrászmester készítette el először. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon díjat nyert sütemény nevét a fóti Somlyó nevű dombról kapta. Olvasónk árulta el a klasszkus receptet és megmutatta, hogy lesz a tökéletes piskótából mindenkit elbűvölő mennyei édesség.

Klasszikus somlói galuska receptje

„Megosztom veletek a nálunk szokásos karácsonyi süti receptjét. Somlói galuska. (Elkészültekor és tálalva.) A dió és a baracklekvárhoz való sárgabarack biztosan sok kertben megterem. Kicsit macerás süti, de mindent megér, akkora sikert lehet vele elérni.” – ajánlja Wolf Márta olvasónk a finomságot.

Hozzávalók (10-12 személyre)

Az alapöntethez:

A vanília krémhez: (Újabban a készen vásárolható, hidegen kikeverhető krémes porból készítem. Kitűnő hozzá!)

A töltelékhez:

A csokoládéöntethez:

Somlói galuska előkészületek

Klasszikus somlói galuska összeállítása

„Nagyon finom. Érdemes elkészíteni. A lapokat előző nap meg szoktam sütni, másnap összeállítom, 1 éjjel áll a hűtőben. Tehát, előre el lehet készíteni, és mégis friss süti. Kevesebbet nem érdemes belőle csinálni, mert elég macerás és a részmunkálatokat akkor is meg kell csinálni. Olyan alkalmakra jó, ha sok a vendég. De garantáltan elfogy, legkésőbb másnapra. Remélem nálatok is beválik.”

Jó étvágyat!

Nagyon köszönjük Wolf Mártának a kitűnő receptet!

+1 Tipp

Takács Ildikótól: „Nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám. Én a saját, egyszerűsített verziót csinálom. Mindent szeretek benne, de a fiúk miatt kimarad belőle a mazsola, a dió csak apróra vágva megy a tetejére. Babapiskóta rumos tejbe áztatva az alap, felváltva főzött csoki és vanília krém kerül rá. A mazsolát meggyszemek váltják ki, a tetejére ráöntök egy Oetker csokiöntetet, szórok rá apróra vágott diót. A tejszínt nem szeretik, úgyhogy csak mellé tálalom.

Exit mobile version