A somlói galuska legendás magyar édesség. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki és Szőcs József Béla cukrászmester készítette el először. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon díjat nyert sütemény nevét a fóti Somlyó nevű dombról kapta. Olvasónk árulta el a klasszkus receptet és megmutatta, hogy lesz a tökéletes piskótából mindenkit elbűvölő mennyei édesség.
Klasszikus somlói galuska receptje
„Megosztom veletek a nálunk szokásos karácsonyi süti receptjét. Somlói galuska. (Elkészültekor és tálalva.) A dió és a baracklekvárhoz való sárgabarack biztosan sok kertben megterem. Kicsit macerás süti, de mindent megér, akkora sikert lehet vele elérni.” – ajánlja Wolf Márta olvasónk a finomságot.
Hozzávalók (10-12 személyre)
- 3 db piskótalap (1 sima, 1 diós, 1 kakaós)
- 4 dl tejszínből hab. (Vagy egyszerűbben, és, hogy egy nap alatt ne essen össze: két flakon jó minőségű nyomós tejszín.)
Az alapöntethez:
- 20 dkg kristálycukor,
- 2,5-3 dl víz,
- 1 dl rum,
- 1/4 rúd vanília,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 narancs reszelt héja
A vanília krémhez: (Újabban a készen vásárolható, hidegen kikeverhető krémes porból készítem. Kitűnő hozzá!)
- 1/2 liter tej,
- 4 tojás sárgája,
- 7-8 dkg liszt,
- 15 dg cukor,
- ½ rúd vanília v. 2 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 10 dkg darált dió,
- házi! baracklekvár, ami kenhető állagú,
- 1 evőkanálnyi kakaópor (nem instant, hanem a hagyományos, keserű),
- esetleg mazsola, egy zacskónyi.
A csokoládéöntethez:
- egy jó nagy tábla étcsoki, kb. 20 dkg-nyi,
- 25 dkg kristálycukor,
- 1,5 dl víz,
- 1 dl rum
Somlói galuska előkészületek
- A piskótákat készen is megvásárolhatjuk, de én meg szoktam sütni,
- egy lapot 4 tojásból, hogy kb. legalább 2-3 cm vastagságú piskótalapjaim legyenek,
- először a simát,
- aztán a diósat (1-2 kanál darált diót keverek a tésztához),
- és végül a kakaóst, így nem kell közben kimosni a tálat. A tepsit (lehetőleg teflon) pedig ki szoktam tenni pár percre a teraszra, hogy meghűljön. Így 1 óra alatt le lehet zavarni a lapok megsütését,
- az alapöntet hozzávalóit összekeverjük, kis lábaskában összeforraljuk és kihűtjük,
- a szokásos módon vanília krémet készítünk, egészen kihűtjük, sokszor megkeverve, hogy ne bőrösödjön be a teteje,
- vagy egyszerűbben: 2 csomag vaníliás pudingkrémből, csökkentett mennyiségű tejjel, lényeg, hogy jó kemény legyen, nem szabad folyósnak lennie,
- a csoki krémhez az apróra tördelt csokoládét a cukorral, vízzel és a rummal lassú tűzön forrásig hevítjük,
- kihűtjük és mehet bele a porcelán kannába, (ezt az öntetet érdemes egy szép porcelán kávés kannába beleönteni, lehűteni és a hűtőben tartani, és amikor készítesz egy adagot, ebből jól és szépen lehet rá önteni. Az öntögetés előtt jó felkeverni, mert a hűtőben kicsit megsűrűsödik.),
- ha minden előkészítettünk, jöhet az összeállítás,
Klasszikus somlói galuska összeállítása
- veszünk egy akkora sütis-tálat (tálcát) amire elfér egy piskótalap és célszerű olyan méret, ami a hűtő polcára is befér majd,
- tálra tesszük az első piskótalapot, én villával meg szoktam szurkálni (úgy mint sütés előtt a pite tésztákat szoktuk),
- meglocsoljuk az alapöntet harmadával: evőkanállal, óvatosan meregetjük rá a levet, hogy mindenhová jusson a belereszelt citrom és narancs-héjakból és mindenhol jól átitatódjon a lével,
- az elkészített alaplé-mennyiséget a három piskótalapra egyenletesen kell elosztani,
- ezután megkenjük a vanília krém felével, megszórjuk a darált dió és mazsola felével,
- ráhelyezzük a második lapot, megszurkáljuk és újra alapöntet-krém-dió-mazsola következik,
- ráhelyezzük a harmadik lapot, meglocsoljuk a maradék alapöntettel, bevonjuk a baracklekvárral (ezzel csak vékonyan kell megkenni, mintha egy lekváros kenyeret kenne az ember),
- végül egy kis szitán (teaszűrőn) át meghintjük a kakaóval, hogy jó barna legyen, teljesen belepje,
- egy éjszakára a hűtőbe tesszük,
- tálaláskor kanállal „galuskákat” kanyarítunk ki belőle,
- üveg- vagy porcelán tányérkára púpozzuk,
- tejszínhabbal díszítjük,
- meglocsoljuk a csokoládéöntettel és máris tálaljuk.
„Nagyon finom. Érdemes elkészíteni. A lapokat előző nap meg szoktam sütni, másnap összeállítom, 1 éjjel áll a hűtőben. Tehát, előre el lehet készíteni, és mégis friss süti. Kevesebbet nem érdemes belőle csinálni, mert elég macerás és a részmunkálatokat akkor is meg kell csinálni. Olyan alkalmakra jó, ha sok a vendég. De garantáltan elfogy, legkésőbb másnapra. Remélem nálatok is beválik.”
Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük Wolf Mártának a kitűnő receptet!
+1 Tipp
Takács Ildikótól: „Nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám. Én a saját, egyszerűsített verziót csinálom. Mindent szeretek benne, de a fiúk miatt kimarad belőle a mazsola, a dió csak apróra vágva megy a tetejére. Babapiskóta rumos tejbe áztatva az alap, felváltva főzött csoki és vanília krém kerül rá. A mazsolát meggyszemek váltják ki, a tetejére ráöntök egy Oetker csokiöntetet, szórok rá apróra vágott diót. A tejszínt nem szeretik, úgyhogy csak mellé tálalom.