A sok finom pogácsa recept közül nem hiányozhat a sajtos-köményes pogácsa sem. Egyszerűen elkészíthető. A hajtogatástól szép réteges lesz, a tetejére kerülő köménymag és sajt koronázza meg az ízélményt.
Sajtos-köményes pogácsa receptje
A pogácsa a kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes és megunhatatlan terméke. Sok féleképpen készíthető, legterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás pogácsa. Gyakran kerül a tetejére reszelt sajt, köménymag vagy tökmag.
Magas is több mint 10 pogácsa receptet megosztottam már, sőt a legjobb pogácsa recepteknek egy külön bejegyzést is szenteltem.
Hozzávalók – egy gáztepsire való adag
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj vagy margarin,
- 3 dkg élesztő,
- 1 dl tej,
- pici cukor
- 2 tojás sárgája,
- 2 dl tejföl,
- 1 teáskanál só.
Tetejére
- 1 tojás
- reszelt sajt,
- köménymag
Sajtos-köményes pogácsa elkészítése
- az 50 dkg lisztben alaposan elmorzsolunk 25 dkg vajat vagy margarint,
- 3 deka élesztőt 1deci langyos tejben pici cukorral felfuttatunk.
- a liszthez hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a 2 dl tejfölt és 1 teáskanál sót,
- a tésztát jól kidolgozzuk,
- fél órát pihentetjük,
- kinyújtjuk,
- ezután háromba hajtjuk, először jobbra, majd balra, végül pedig föl
- 20 percig pihentetjük,
- a hajtogatást még kétszer megismételjük, 20 percenként,
- a hamadik 20 perc után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk,
- egész felvert tojással lekenjük,
- berácsozzuk,
- megszórjuk köménymaggal és reszelt sajttal,
- szaggatjuk.
- Sütőlemezen még 10-15 percet pihentetjük.
- közben bemelegítjük a sütőt,
- 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Bedi Istvánnénak!