Site icon Balkonada

Sáfrányos Luca cica (Lussekatte) receptje Svédországból

A sáfrányos Luca cica egy hagyományos svéd édesség, amit Luca-napra, december 13-ra sütnek. A különleges ízű sáfrány a tésztát is ragyogó sárgává varázsolja, így nagyon jól illik a fényünnepéhez, amit ilyenkor a skandináv országban ünnepelnek. A puha kelt tészta szaftosságát a tésztába kevert krémtúró adja.

Sáfrányos Luca cica receptje

A 4. században, Olaszországban élt, majd a hitéért mártírhalált halt és szentté avatott lány, Luca történetét viking hajósok vitték el Skandináviába. A vikingek Lucát fénnyel körülvett, ragyogó lénynek képzelték el. Ennek különös jelentősége volt, hisz az északi országokban a hosszú zord tél miatt még inkább vágynak a fényre az emberek. Luca-napja az egyik legjelentősebb svéd ünnep, a Luca-napi fényfesztivál a karácsonyi ünnepségek kezdete.

A tradició szerint ezen a napon a család legidősebb lánya kel fel elsőként. Fehér ruhát húz, derekára piros szalagot köt. A fejére pedig egy égő gyertyákkal díszített zöld koszorút erősít és hagyományos Luca napi dalokat énekel. A később ébredő családtagokat kávéval és süteményekkel várja.

A sütemény pedig a Luca cica, aminek tésztájába sáfrány kerül, így színével is emlékeztet a fényre. Nevét pedig kanyargós, macskafarokra emlékeztető formája miatt kapta.

Hozzávalók – 30 darabhoz

Sáfrányos Luca cica elkészítése

Exit mobile version