A sáfrányos korhely halleves is egy olyan étel, amit érdemes lenne minél gyakrabban fogyasztani. Hisz a hal nagyon egészséges étel és a halászlén, rántott pontyon, sült hekken kívül sokféle képen elkészíthető. Videón Jahni László, a Kisücsök séfje megmutatja, hogyan készül ez a remek fogás.
Sáfrányos korhely halleves receptje
A busa (Hypophthalmichthys) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó hal. Eredeti élőhelyük Kína, a Kárpát-medencében nem őshonosak. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes busa és a fehér busa is gyakran előfordul. Természetes körülmények között a fehér busa már hazánkban is szaporodik.
Hozzávalók
- 60 dkg busa (filé)
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg savanyú káposzta
- 2 dl tejföl
- 2 db babérlevél
- 2 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
Elkészítése
- A halfilét 3×3 cm-es darabokra vágjuk, sóval, borssal megszórjuk, és 20 percig állni hagyjuk.
- Közben kevés forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a feldarabolt répát, gyökeret, együtt pirítjuk.
- Rádobjuk a kinyomkodott káposztát, a fokhagymagerezdeket és a babérleveleket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön félpuhára főzzük.
- Ezután beletesszük a halakat és 15-20 percig lassú tűzön tovább főzzük. Sóval ízesítjük.
- A végén néhány kanál levesben elkevert tejföllel mégegyszer átforraljuk.
Sáfrányos korhely halleves videón
A videón Jahni László, a Kisücsök séfje mutatja meg, hogyan készül ez a remek fogás.