A rakott kel (rakott kelkáposzta) tipikus őszi, tápláló étel. Minden megvan benne ami kell. Szaftos, ízes és nem mellesleg egyszerű elkészíteni.
Rakott kel receptje
A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső takaró-levelek. Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer, nátriumban szegény. 100 g-nak csupán 30 kcal-t tartalmaz, így diétázok is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók
- 2 szép fej kelkáposzta,
- 1 kg darált hús,
- 2 tasak gyorsrizs,
- 1 fej vörös hagyma,
- kevés olaj,
- só,
- bors,
- 1 evőkanál őrölt piros paprika
- 4 dl tejföl .
Rakott kel elkészítése
- a kelkáposztát négybe vágjuk,
- majd a torzsát és a vastag részt kivágjuk belőle,
- ezután egy lábasban sós vízben roppanósra főzzük,
- a vizet leszűrjük róla,
- közben a két tasak rizst is megfőzzük sós vízben,
- ezt is lecsurgatjuk,
- egy nagy serpenyőbe kevés olajon megdinszteljük a fej apróra vágott vöröshagymát,
- hozzáadjuk a darált húst, ezt is zsírjára dinszteljük,
- sózzuk, borsozzuk,
- ízlés szerint hozzáadjuk a paprikát is,
- ha a hús megfőtt, belekeverjük a főtt rizst elkeverjük a hússal,
- egy nagy tepsiben alulra elhelyezzük a főtt kelkáposzta felét,
- ráterítjük egyenletesen a rizses húst
- majd a kel másik felét a tetején elrendezzük,
- az egészet megkenjük bőven tejföllel,
- pirosodásig készre sütjük, (180°- on kb. 40-45 perc).
Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük a receptet Bagányné Irénnek!