A parmezános csirke, azaz a chicken parmigiana, Ausztrália közkedvelt étele. Ahogy a nevéből is sejthető olasz eredetű ételről van szó. Egyszerű, gyors és nagyon finom.
Parmezános csirke receptje
Hozzávalók
Parmigiana szószhoz
- 1/4 hagyma apróra vágva,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva,
- 1 teáskanál chili pehely,
- 1 teáskanál szárított olasz fűszerkeverék,
- 400 g zúzott paradicsom,
- 200 g víz,
- só ízlés szerint,
- bors ízlés szerint.
Parmigiana csirkéhez
- 2 csirkemell (vízszintesen kettévágjuk),
- só,
- bors,
- szárított fűszerek ízlés szerint
Panírozáshoz
- 100 g Univerzális liszt,
- 3 tojás,
- 50 g Panko morzsa,
- 20 g reszelt parmezán,
- 1/4 teáskanál só,
- 1 teáskanál szárított fűszernövények,
- 1/4 teáskanál bors,
- olaj a sütéshez.
Sajtos feltét
- 40 g Mozarella reszelve,
- 20 g reszelt parmezán.
Parmezános csirke elkészítése
- Parmigiana szószhoz melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon 1 evőkanál olívaolajjal.
- Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és puhára főzzük,
- Ha megfőtt, hozzáadjuk a chilipehelyet, a szárított fűszernövényeket, a zúzott paradicsomot, a vizet, sózzuk, borsozzuk.
- Keverjük össze, és hagyjuk közepes lángon 15-20 percig, amíg meg nem puhul és sűrű szósz lesz.
- Helyezze a teljes csirkemellet egy vágódeszkára, és vágja fel vízszintesen úgy, hogy egy egész mellből két csirkemellet kapjon.
- A csirkemellet mindkét oldalukon sóval, borssal, szárított fűszernövényekkel ízesítjük.
- A panírozáshoz helyezze a panko morzsát egy tálba, és keverje össze szárított fűszernövényeket, sót, borsot, parmezánt közvetlenül a morzsába, és jól keverje össze.
- Külön-külön készítsünk elő 3 tálat az elkészített liszttel, tojással, panko morzsa keverékkel,
- A csirkét először lisztbe, majd tojásba, majd a panko morzsás keverékbe mártjuk.
- Tegyünk egy serpenyőbe olajat a bepanírozott csirkemellek sütéséhez.
- Ha felforrósodott az olaj, süssük meg a csirkét 1 percig az egyik, 1 percig a másik oldalán.
- Vegyük le a csirkét a forró olajról, és papírtörlőn vagy rácson hagyjuk lecsepegni.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (hagyományos).
- Helyezze a mozzarella sajtot és a parmezán sajtot egy kis tálba, és jól keverje össze.
- A sült csirkét sütőedénybe tesszük, felöntjük 2 evőkanál parmigiana szósszal, majd felöntjük a korábban elkészített sajtkeverékkel.
- 10 percig alatt készre sütjük.
Sült krumpli és zöldségek illenek hozzá.
Nagyon köszönöm a szuper receptet Kovács Valériának!