Pani walewska receptet hoztam. A habos-krémes, finom lengyel sütemény tetejére a pirított dió teszi fel a koronát. Elkészítésért kiált!
Akár hányszor jártam Lengyelországban, mindig finom süteményeket ettem. Sose felejtem a finom rebarbarás süteményt, ami ezért is volt emlékezetes, mert előtte sosem kóstoltam még rebarbarát. Finomak voltak a krémes sütemények is. Azt, hogy pani walewskát küstoltam-e valaha, nem tudom, de azt hiszem ez már nem sokáig marad így,
Pani walewska hozzávalói
A tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 4 db tojássárga,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1,5 teáskanál sütőpor.
A tészta tetejére:
- lekvár ízlés szerint (szilva, ribizli, meggy)m
- 4 db tojásfehérje,
- 10 dkg porcukor (tojás habba),
- 5-8 dkg durva dió (NEM vágott!),
A töltelékhez:
- 12,5 dkg vaj,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csomag tejszín ízű pudingpor,
- 2,5 dl tej,
- 6 evőkanál cukor.
Pani walewska elkészítése
- a tészta alapanyagait összedolgozzuk,
- majd betesszük a hűtőbe 1-2 órára,
- a pihentetett tésztát kettéosztjuk,
- téglalappá külön-külön kinyújtjuk,
- majd megkenjük lekvárral,
- sütőtepsibe fektetjük,
- a tojásfehérjéket 10 dkg porcukorral habbá felverjük,
- a lekvárral lekent tésztán egyenletesen elosztjuk,
- és megszórjuk a darabos dióval,
- 20-30 perc alatt 180-200 fokos sütőben megsütjük.
- a töltelékhez a pudingport a vaníliás cukorral, a cukorral és a tejjel felfőzzük,
- majd ha kicsit hűlt, a vajjal alaposan elkeverjük,
- ha mindkét habos tésztalap lehűlt, akkor a két lap közé betöltjük a krémet.
Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Ujvári Veronikának!