Az omlós bejgli évente csupán egyszer, karácsonykor készül nálunk, de akkor viszont elmaradhatatlan. Hagyományosan dió és máktöltelékkel készül, persze jó gazdagon, mert nem tészta csak arra van, hogy összetartsa a tölteléket. Bár mi mindig az ünnep előtt pár nappal készítjük, az omlós tésztának köszönhetően akár hónapokkal előbb is elkészíthető- A mélyhűtőben tárolható, az íze pedig olyan, mintha frissen készült volna. Már mutatom is jól bevált receptet!
Omlós bejgli receptje
A hozzávalók egy szál közepes méretű tepsibe való bejglihez megfelelőek.
Hozzávalók egy szálhoz
Tésztához:
- 1 tojás sárgája,
- 20 dkg liszt,
- 1 dl tej,
- 7 dkg zsír,
- 1 dkg élesztő,
- 5 dkg cukor,
- kicsi só
Töltelékhez:
- 20 dkg dió vagy mák,
- 10 dkg porcukor,
- kb. 1 dl tej,
- reszelt citromhéj,
- mazsola,
- fahéj (el is maradhat).
Omlós bejgli elkészítése
- egy kanál cukrot teszünk az 1 dl tejbe,
- felmelegítjük és felfuttatjuk benne az élesztőt,
- a lisztben elmorzsoljuk a 7 dkg zsírt és felfuttatott élesztőt,
- hozzáadjuk a maradék cukrot, az 1 tojás sárgáját, egy pici sót és jól összedolgozzuk,
- 1/2 órát kelesztjük,
- közben a elkészítjük a tölteléket: a cukros dióhoz vagy mákhoz hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, mazsolát, esetleg fahéjat, majd ráöntünk kb. egy dl tejet, elkeverjük, hogy jól kenhető masszát kapjunk,
- tepsi méretűre kinyújtjuk, rákenjük a dió- vagy máktölteléket,
- majd feltekerjük,
- kikent vagy sütőpapíros tepsibe tesszük,
- további 1/2 órát kelesztjük,
- tojással megkenjük a tetejét és 1/4 órát hűtőben pihentetjük,
- ismét megkenjük a tetejét a tojással,
- villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben a gőz távozni tudjon,
- 180 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt sül meg.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!