Site icon Balkonada

Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása, szaporítása

négylevelű madársóska, azaz szerencsehere

A szilveszter előtt a boltokban megjelenő szerencsehere, szerencsehozó lóhere nem más mint a négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla). Remek új évi ajándék lehet a szerencsehozó és pénzteremtő tulajdonságokkal felruházott négylevelű. Gondozása igen egyszerű. Sokan nem ismerik azt a tulajdonságát, hogy pihenő időre van szüksége, ezért idő előtt megválnak tőle. Ha a varászerejét nem is csillogtatja meg, az alábbi tanácsok megfogadásával évekig örülhetsz a kedves kis növény szépségének.

Madársóska (Oxalis tetraphylla) származása, fajtái

A négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) Mexikóból származó hagymás madársóska faj. Innen terjedt el világszerte a 19. században. A növény mintegy 545 fajának többsége Amerikában és Afrika déli részén terem, de hazánkban is bőségesen találkozhatunk velük. Nálunk csak néhány faja honos: az erdei madársóska, a parlagi madársóska, a szerecsenhere és a szürke madársóska.

Fajtái méretben, lombozatban vagy a virágok színében különböznek egymástól. Legismertebb az Iron Cross, amelynek levelei közepén található egy keresztformára emlékeztető bíbor folt. De olyan változat is akad, amely barnás csíkkal szegélyezett, illetve olyan, amelynek egyszínű zöldek a levelei.

Korábban Oxalis deppei néven volt ismert. Négylevelű lóherére emlékeztető levélzete miatt pénzteremtő és szerencsehozó képességet tulajdonítanak neki, ezért is kapta a szerencsehere, szerencsehozó lóhere neveket.  

Feltételezett varázserejének köszönhetően szerencsehozó ajándékként és dekorációként is egyre kedveltebb a négylevelű madársóska.

Nem véletlen, hogy az új év előtti időszakra időzítik az alacsony termetű, legfeljebb 20-25 cm-es magasságot elérő évelő hajtatását, pedig ekkor pihenő ideje lenne. A szilveszter előtt vásárolt növénykét világos helyre tegyük és gyakran öntözzük, de semmiképp ne öntözzük túl. Pár hét múlva viszont hagyjuk abba az öntözést, tegyük hűvös helyre és hagyjuk pihenni. Ekkor a levelei elszáradnak és teljesen visszahúzódik a földbe.

További ismert nevei: lóheresóska, heresóska, nyúlkenyér.

A szerencsehere még csak nem is rokona a lóherének, ami a hüvelyesek rendjének és a pillangósvirágúak családjának tagja.

Rokona a szintén igen népszerű és hasonló gondozást igénylő vörös madársóska.

Négylevelű madársóska igényei, gondozása

Sokan a levelek leszáradásakor azt hiszik, hogy kipusztult, pedig csak pihen a növény. Érdemes 3 hónapig locsolás nélkül nyugton hagyni. Tavasszal majd szépen hajtani fog, ekkor nyílnak apró, tölcséralakú, általában rózsaszínű virágai. De előfordul piros vagy fehérszínű virág is.

Laza, homokos , tápanyagokkal jól ellátott talajban fejlődik a legszebben. Fényigéynes növény, mindenképp napos, világos helyet keressünk a számára, az árnyékot, félárnyékot nem kedveli.

Szereti, ha a földje mindig kissé nyirkos, ezért mérsékelten, de rendszeresen öntözzük.

Ültetése

A madársóskát elsősorban sziklakertekbe vagy cserépbe ültetik. Ha egyszer bekerül a kertbe, nehéz onnan kiírtan.

Tavasszal nagyobb cserépbe, nagyon jó vízáteresztő képességű, homokos talajba érdemes ültetni. Rendszeres öntözéssel szépen fejlődik. Vízigénye közepes, de jól átvészeli a szárazabb időszakokat is.

A fagyok elmúltával kerülhet ki a kertbe vagy a teraszra, félárnyékos helyre. Ha jól érzi magát, virágot is hoz. A levelek fölé emelkedő tölcsérszerű virágok fényre nyílnak ki.

Madársóska szaporítása

Szaporítása a fiókhagymák szétosztásával lehetséges. A hagymákat 6-9 cm mélyre ültessük.

Kártevők, betegségek

Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Fogyaszthatósága, gyógyhatásai

Levelei ehetőek, savanykás aromájúak, ugyanakkor oxálsav tartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben nem ajánlott. Virágzáskor kerüljük a fogyasztását, mert ilyenkor mérgező hatásokkal rendelkezik.

C-vitaminban rendkívül gazdag leveleinek köszönhetően támogatja az immunrendszert. Emellett frissítő, vízhajtó hatású, de vesekőre hajlamos betegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Levelei eredményesen csökkentik a gyomorégést, enyhíthetik a gyomorproblémákat, és emésztési panaszok esetén is segíthetnek.

A madársóska kivonata gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges bőr és haj fenntartásához.

Frissítő, citromos ízű leveleiből készíthetünk salátákat, szószokat, mártásokat, leveseket.

Vörös madársóska vagy háromszög levelű madársóska

Az igen dekoratív vörös madársóska (oxalis) kedves kis növény, aminek a gondozása nem túl nehéz. Hosszútávú sikeres megtartásához nem árt azonban ismerni az életciklusát. Ennek hiányában sok növény végezte már a kukában.

Exit mobile version