Site icon Balkonada

Mi a különbség az ételallergia és az ételérzékenység között?

Az ételérzékenység és az ételallergia két különböző állapot, bár mindkettőre jellemző, hogy az adott étel valamilyen formában negatív reakciót vált ki a szervezetben az elfogyasztását követően. Azonban az okok, a tünetek és a kezelés módja tekintetében különbségek vannak közöttük. Íme néhány fő különbség az ételérzékenység és az ételallergia között.

Az ételallergia az immunrendszer kóros reakciója egy adott élelmiszerre, míg az ételérzékenység az emésztőrendszer problémája, enzimhiány, vagy a tápanyagok felszívódási zavara okozza. A tünetek, a reakcióidő és a kezelés is eltér a két esetben. A diagnózis felállítása orvosi vizsgálatot igényel.

Az ételérzékenység egy felszívódási zavar, ezért ha nem fogyasztjuk a kellemetlen tüneteket okozó ételeket, a bélrendszer egy idő után regenerálódik. Az is lehet, hogy lassan vissza tudunk vezetni valamilyen ételt az étrendünkbe, és később minimálisan képesek leszünk tolerálni. Ez az allergia esetén sajnos nem opció.

Ételérzékenység tünetei, kezelése

Ételallergia tünetei, kezelése

Összefoglalva

Összességében az ételallergia az immunrendszer hibás reakciója, míg az ételérzékenység más szervrendszerek reakciója az adott étel elfogyasztására. Az ételallergia súlyosabb lehet és azonnali orvosi ellátást igényel, míg az ételérzékenység általában enyhébb tünetekkel jár. Mindkét esetben fontos az érintett étel elkerülése és az orvosi tanácsadás, hogy megfelelően kezeljék az állapotot.

Exit mobile version