A mákos-narancsos kuglóf receptjét még tavaly decemberben, a két ünnep között osztotta meg Marika. Akkor azonban annyi édesség receptjét osztottam meg itt a blogon, hogy a nagy dömpingben ez kimaradt. De miért ne édesíthetné meg ez egy hideg februári napot?
Mákos-narancsos kuglóf
„Aki nem szeretne sok időt eltölteni a sütemény készítésével, egy mutatós, finom kuglófot ajánlok az ünnepi asztalra 🎄🌟💝🎁😇
Könnyen, gyorsan elkészíthető. Ígérem, nagyon hamar elfogy! 😉”
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg vaj/margarin,
- 22 dkg porcukor,
- 5 tojás,
- 25 dkg liszt,
- 10 dkg darált mák,
- fél tasak sütőpor,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 2 bio narancs reszelt héja,
- fél üveg magozott meggybefőtt (lehet nélküle is készíteni)
Díszítéshez:
- 1 tábla (10 dkg) fehércsokoládé,
- 1 evőkanál darált mák,
- cukrozott narancshéj kockák.
Elkészítése
- A puha vajat/margarint a porcukorral habosra keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat.
- A liszthez hozzáadjuk a kimért darált mákot, a sütőport, fahéjat, reszelt narancshéjat és elvegyítjük.
- Két részletben a vajas keverékhez adjuk, elkeverjük.
- Fél üveg magozott meggybefőttet laza mozdulatokkal beleforgatunk.
- Vajjal kikent, lisztezett kuglóf formába töltjük, elsimítjuk a tetejét.
- 160 fokra előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt megsütjük.
- 10 percig a formában hagyjuk, majd kiborítjuk, hűlni hagyjuk.
- A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, körben a kuglóf tetejére öntjük, megszórjuk darált mákkal, cukrozott narancshéjjal díszítjük.
Tipp: rövid időre betehetjük a hűtőszekrénybe, így nagyon hamar megköt a csoki a tetején.
Szeletelés után kínáljuk.
Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok!
forrás: az ötlet a NL Konyha 2018/decemberi számából származik. A meggybefőttet saját ötlet alapján tettem hozzá, jó megoldás volt, isteni finom lett.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának!