Site icon Balkonada

Mákos és diós töltött fánk

Farsang utolsó hetére hoztam még egy fánkot. Még pedig mákos és diós töltött fánkot. Igen, jól olvasod, nem lekvárral, hanem mákkal vagy dióval töltve készül.

Mákos és diós töltött fánk hozzávalói

tésztához:
50 dkg liszt, kb. 4 dl tej, 5 dkg élesztő, 5 tojás sárgája, 10 dkg vaj, csipet só, 1 teáskanál cukor, 4 evőkanál porcukor

mák töltelékhez: 10 dkg darált mák, 4 evőkanál tej, 3 evőkanál porcukor, reszelt citromhéj, mazsolát lehet bele tenni
dió töltelékhez: 10 dkg darált dió, 2 evőkanál porcukor, kb 2 evőkanál tej, reszelt citromhéj, mazsola
sütéshez: olaj

Elkészítése

1 dl langyos tejhez adjuk az egy teáskanál cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
A tojások sárgáját négy evőkanál porcukorral addig keverjük, hogy elolvadjon a cukor, hozzáborítjuk a megkelt élesztőt. A lisztet (jó ha picit langyos!), csipet sót és a maradék tejből annyit öntünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, összedolgozzuk. Felolvasztjuk és langyosra hűtjük a vajat, majd végül a tésztába dolgozzuk.
Hólyagosnak kell lennie a tésztának.
Liszttel meghintjük a tetejét, letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket:
A darált mákot , négy evőkanál tejjel, három evőkanál porcukorral, reszelt citromhéjjal (mazsolával), rövid ideig felfőzzük.
A diót, két evőkanál porcukorral, citromhéjjal és annyi tejjel (mazsolával) keverjük össze, hogy pépes, de ne folyós állagú legyen…nem kell főzni.

A gyönyörűen megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítjuk és kézzel kb. ujjnyi vastagságúra széthúzogatjuk. A töltelékekből a tésztára kis halmokat teszünk, ráhajtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Félretesszük és hagyjuk kb. 20 percet kelni a fánkokat.
Felmelegítjük az olajat, közepesnél enyhébb hőfokon, fedővel lefedve kezdjük sütni, megfordítjuk és már fedő nélkül pirosra sütjük.
Papírkéztörlőre szedjük ki.
Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Langyosra hűlve a legfinomabb!

Tipp: célszerű a kelt tésztákhoz mindig picit langyosra melegített lisztet használni,mert ez a tökéletes minőség titka! – ezt javasolják a hozzáértők 😉

Forrás: Ízőrzők, Sült tészták című könyv, a recept Nagybörzsönyből származik,

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Exit mobile version