Liptódi szeletként ismerem ezt a süteményt, ami gyerekkorom ízeit idézi. Nem tudom honnan van a recept, sőt a nevének eredetét sem ismerem. Valószínű, hogy más tájon más néven ismerik, de az én gyermekkoromban a baranyai faluban, Kölkeden ezt liptódi szeletnek hívtuk.
Nagyon is eltudom képzelni, hogy valakinek egy liptódi ismerőse ajánlotta ezt a receptet és ezért maradt rá a liptódi név. Liptód szintén egy Baranya megyei falu. Nagy családi ünnepek idején gyakran készült, mert két nappal a nagy nap előtt el lehetett készíteni. A kakaós linzer tésztának ugyanis kell egy kis idő, hogy kellően megpuhuljon.
Liptódi szelet hozzávalói
4 tojásos piskótához
- 4 tojás,
- 4 evőkanál cukor,
- 4 evőkanál rétes liszt,
- csipet só,
- sütőpor .
Kakaós linzer tésztához
- 30 dkg liszt,
- 15 dkg margarin,
- 10 dkg porcukor,
- 1 sütőpor,
- 3 evőkanál kakaó,
- 3 kanál tejföl vagy tej.
Krémhez
- 4 dl tej,
- 4 dkg liszt,
- 20 dkg vaj vagy margarin,
- 17 dkg porcukor,
- vaníliás cukor
Liptódi szelet elkészítése
- hagyományos négy tojásos piskótát sütünk,
- a kakaós tészta hozzávalóit össszedolgozzuk,
- a tésztát ketté osztjuk,
- tepsibe hátán két lapot sütünk,
- a krémhez a lisztet a hideg tejben elkeverjük, majd a tűre téve, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, (kb 10-15 perc),
- a vajat vagy margarint a porcukorral kikeverjük, vanilíás cukorral ízesítjük,
- ha kihűlt tejes masszánk, hozzákeverjük a vajas masszát,
- az egyik linzerlapot megkenjük a krém felével,
- rátesszük a piskótát,
- maradék krémmel megkenjük,
- a másik lapot ráhelyezzük,
- legalább egy napot pihentetjük, hogy a linzer megpuhuljon,
- porcukorral meghintjük,
- csoki mázat is tehetünk rá.