Limoncello, az olasz citromlikőr nem csak Olaszországban kedvelt. Most már szerte a világban készítik a kissé fanyar, jellegzetes ízű alkoholos finomságot. Olvasónk a saját maga által termesztett egészséges citrom egy részét áldozta be és most megosztja velünk az egyszerűen elkészíthető házi limoncello receptjét.
Limoncello, az olasz citromlikőr
A limoncello olasz eredetű citromlikőr, általában desszertitalként ajánlják éttermekben. Hagyományosan sorrentoi citrom héjának és alkoholnak a felhasználásával készítik, víz és cukor hozzáadásával. A színe sárga, íze édes-keserű. A limoncello alkoholtartalma változó: általában 20% körül mozog, és finomszesz vagy vodka használatával készítik.
Olvasónk házilag készítette el a limencellót és el is mondta, hogyan.
Sóspataki Magdolna ajánlása: „A márciusi szüret után végre elkészült a limoncello. Finom lett, de csínjával a kóstolgatással, igen magas az alkoholtartalma. Én a saját citromból készítem, mert az garantáltan vegyszermentes.
Hozzávalók
- 14 db citrom sárga héja,
- 1 liter alkohol, finomszesz vagy vodka,
- 50 dkg – 1 kg cukor,
- kb. 2-2,5 liter víz,
- csipetnyi őrült kardamon.
Limoncello házilag elkészítése
- 10 citromot meghámoztam, nagyon vékonyan, hogy csak a sárga részét szedjem le a fehéret ne, mert attól keserű lesz,
- a citrom héjat három hétre egy befőttes üvegbe 1 l alkoholba tettem (én 90 % alkoholt használtam),
- közben többször megkevertem,
- három hét után cukorszirupot főztem,
- annyit készítettem, hogy hígítás után 35-38 % alkoholtartalma legyen (kb. 2-2,5 liter vízzel), cukrot ízlés szerint (én nem szeretem nagyon édesen),
- mikor kihűlt a szirup, akkor 4 citrom levét, és egy csipetnyi őrölt kardamont tettem bele,
- azután mind az alkoholt, mind a szirupot finom filteren átszűrtem,
- összekevertem,
- majd újabb két hétig pihetettem,
- hogy az ízek jól összeérjenek,
- két hét után újra leszűrtem, és üvegekbe tettem.
Tipp: „Aki szereti a citrusok kicsit kesernyés ízét, annak biztosan ízleni fog. Hidegen, esetleg mojitoba keverve nagyon finom. Ki kell próbálni!”
Nagyon köszönjük a receptet Sóspataki Magdolnának!