A legtutibb kuglóf elnevezés cseppet sem túlzó. Nem más, mint Sinka Erika jól bevált, egyszerű kuglóf receptje, amit rendszeresen süt és a családnak, vendégeknek és ajándékba is. Ha ki tudja várni a család, akkor díszíti is. Folyamatos javítgatásokkal alakult ki a szuper recept.
Legtutibb kuglóf receptje
Erika részletesen és némi bevezetővel leírta a receptet, így azt most változatlanul teszem közkinccsé.
„Karácsony, ünnepek….ide, vagy oda én kuglófot szinte minden héten sütök. Miért?…mert imádjuk, gyorsan megvan és nem kell hozzá sok minden, hipp-hopp … kész! Bár itt, ebben a csoportban sokszor megosztottuk (Nagy Jucóval) kuglófomról készült fotókat, receptet, de most annyira finom lett, hogy ezt le kellett fotózzam!
Jó, tudom az ízek nem mennek át,….de ezt sajnálhatjátok is! A kép ma délután készült, díszítésre nem volt idő, mert ahogy sült, a család körülállta a konyhát és várt…és … és várt…várt…, amíg azt nem mondtam, hogy kész van!
Nagyon türelmesek voltak igazán, mert a dupla citrom adag és a vanília megtette a hatását. Mellesleg én is nagyon nehezen vártam ki a sülés végét!!! A díszítés elmaradt, de nem bánom, majd legközelebb. Befaltuk röpke pillanatok alatt!!!
Szóval most újra leírom a legesleges – legtutibb kuglófom receptjét, már a módosított változattal. A forma egy Lidl-ös kuglófforma, melynek felső pereme: 23 cm, magassága: 10 cm és kb 2 literes az űrmértéke, vagyis ez egy nagyobb méretű!
A hozzávalókat előző este szoktam kimérni, kikészíteni, így másnap már csak „összedobom”.
Hozzávalók:
- 4 db L-es tojás,
- 100 (120) g cukor,
- 125 ml olaj, (normál étolaj),
- 125 ml görög joghurt (tej helyett most ezt használtam, mert nem
- volt itthon! – és milyen jól tettem, mert szerintem ettől lett fantasztikusan puha!),
- 210 g liszt (nagyi titka extra finom és kelt tészta süteményliszt, 70-
- 30 arányban),
- 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 púpozott mokkáskanál sütőpor,
- kevés mézeskalács fűszerkeverék,
- 1 – 2 citrom héja és leve,
- kb 1-2 evőkanál vodka,
- kb 1 teáskanál kakaópor.
Legtutibb kuglóf elkészítése
- A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd
- az olajat vékonyan csurgatva hozzáöntjük, közben keverjük a finom krémes állagig,
- jöhet a joghurt és liszt (+sütőpor, szódabik., mézesfűszerkev.) felváltva adagolva,
- legvégén a citrom és a vodka (ízlés szerint, de ne lőjünk túl! Hagyjunk kedvesünknek is!!!
- a tojások fehérjét habbá verjük, óvatosan, falapát segítségével összeforgatjuk, a fenti masszához adjuk.
- beleöntjük a kuglófformánkba (én még a szilikont is vajazom-zsemlemorzsázom), egy picit (2-3 evőkanálnyit) hagyunk a tésztás tál alján, ezt összekeverjük az 1 tk kakaóporral, majd a kuglófformában lévő tészta tetejére csurgatjuk. Nem kell villával összekeverni, hiszen süléskor átrendeződnek a tészta alkotóelemei.De ha megszoktad/úgy szoktad, akkor nyugodtan kavard össze! Az a Te sütid lesz!
Forró sütőbe tolom (200 fok), majd fokozatosan (5-10 percenként) vettem le a hőfokot, amig 150 fokon nem sült tovább kb 20 percig, majd 100 fokon kb 30 percig, légkeveréses üzemmódban. Nagyon sütő függő, ezért ezek csak irányelvek. Süsd úgy, ahogyan szoktad a kavart sütiket
.Lekvárral, egy pohár forró kakaóval is felülmúlhatatlan!
Jó étvágyat hozzá!!!
Nagyon köszönjük Sinka Erikának a kitűnő receptet!