A krumplis pogácsa élesztő nélkül készíthető, így különösen jól jön ez a recept, ha nincs otthon élesztő és nem tudunk vagy nem akarunk leugrani a boltba.
A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, a Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Szinte mindenhol hasonló néven ismerik: szlovákul pagáč, németül Pogatsche, szlovénül, horvátul pogača, szerbül погача, török poğaça.
Általában élesztővel készül. Legelterjedtebb változatai a burgonyás, sajtos, tepertős, tejfölös, túrós, juhtúrós, káposztás. Gyakran a tartalmasabb levesek (pl.: gulyás) utáni második fogás.
A hamuban sült pogácsa a magyar népmesék vándorútra induló hősének eledele, amit általában az édesanyja süt neki. Valójában a tűz parazsában a héjában megsült burgonya. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek.
Krumplis pogácsa élesztő nélkül
Hozzávalók
- 1/2 kg krumpli,
- 5 dkg zsiradék,
- teáskanál só,
- kb. 20-25 dkg liszt,
- 1 tojás.
Elkészítése
- krumplit meghámozom, apró kockákra vágom,
- jó sós vízben megfőzöm,
- még melegen áttöröm,
- hozzáadom a zsíradékot,
- ha teljesen kihült, hozzáadom a tojást,
- majd hozzászórok annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon, ez a mennyiség függ krumpli fajtájától, kb. 20-25 dkg,
- alaposan összedolgozom,
- kb. 1 ujjnyira kinyújtanom,
- kiszaggatom,
- tetejét lekenem tojással, de ez el is maradhat, ha a tojásnak is híján vagyunk, spórolósan az egy tojást el lehet osztani, egy részét elkülöníthetjük mielőtt belekeverjük a lisztbe, hogy maradjon a megkenésre is.
- és 200 fokon pirosra sütni.
Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!