A királyok lepénye a franciák hagyományos süteménye Vízkeresztre, vagyis a Három királyok napjára. Olvasónk minden évben megsüti, most nekünk is elhozta a receptet és a sütemény történetét.
Vízkeresztkor (Epiphanie) a franciák asztalára a királyok lepénye (galette des rois) kerül, ami egy leveles tészta mandulakrémmel (frangipane) töltve. Minden évben én is megsütöm. – írta Antonia Balassy
Királyok lepényének története
A királyok lepényének története az ókori Rómáig nyúlik vissza. Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepségre készítették a téli napéjegyenlőség idején. A legenda szerint egy rabszolgát egy nap erejéig királyi kénylemben részesítettek, azt kérhetett enni, amit csak kívánt.
A tradíció szerint a kerek kenyérbe egy arany vagy ezüst figurát, a szegényebbek babszemet rejtettek, aki megtalálta, az lehetett a nap királya. A 12-13. században a katolikus egyház Vízkereszt napjára, január 6-ra tette a szokást. A szertartás megmaradt, viszont az idők során a kenyérből briós tésztájú lepény lett és a kezdeti babszem helyett először Jézus majd más figura lett.
Belgiumban, Hollandiában és Észak-Franciaországban január 6-án a gyerekek házról házra járnak, énekelnek, és cserébe édességeket, gyümölcsöt kapnak a háziaktól. Mandulatöltelékes levelestésztás süteményt készítenek, tetejére színes papírkoronát helyeznek, és a belsejében elrejtenek egy kis Jézust ábrázoló apró figurát, vagy más apró „kincset”. Aki megtalálja, az lesz a napkeleti király, és aznap ő hordhatja a koronát.
Na de ennyi bevezető után nézzük a receptet!
Királyok lepénye (galette des rois) receptje
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 apró hőálló „kincs”,
- 400 g fagyasztott levelestészta (2 csomag), vagy, aki akarja, frissen keszített,
- 2 tojássárgája,
- 1 kanál tej.
A mandulakrémhez:
- 100 g mandulapor (nagyon finomra őrölt hámozott mandula, lehet készen is vásárolni),
- 80 g cukor,
50 g puha vaj, - 1 tojás,
- 50 ml mandulalikőr (elhagyható),
- néhány csepp mandula aroma (elhagyható).
Főzött vaníliakrémhez:
- 125 ml tej,
- 20 g cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 3 tojássárgája,
- 30 g liszt.
Elkészítése
A vaníliakrém elkészítése
- A tejet tegyük fel melegedni.
- Egy tálban keverjük csomómentesre a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és az étkezési keményítővel.
- Mikor a tej épp elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és folyamatos keverés mellett öntsük bele a tojásos keveréket.
- Tegyük vissza a tűzre, és közepes hőfokon kevergessük még 2-3 percig, míg besűrüsödik a krém. (Ne hagyjuk forrni, mert a tojás összeugrik! Ha látjuk, hogy kezd főni a tojás a lábas alján, azonnal vegyük le a tűzről és nagyon erősen keverjük tovább a krémet.)
- Tegyük félre, fedjük le folpack fóliával es hagyjuk teljesen kihűlni.
A mandulakrém elkészítése
- A puha vajat keverjük össze a cukorral, a tojással és a mandulaporral.
- Keverjünk hozzá a vaníliakrémet és tegyük be a hűtőbe egy kicsit dermedni.
Sütés
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- Az egyik csomag levelestésztát hajtogassuk vagy nyújtsuk ki, és vágjunk belőle egy 24 cm átmérőjű korongot.
- A kihűlt és könnyebben kezelhető mandulakrémet osszuk szét a korongon úgy, hogy a tészta szélét 3 cm mélységben hagyjuk üresen.
- A „kincset” helyezzük el a tölteléken.
- A második levelestésztát is simítsuk vagy nyújtsuk ki, ebből is vágjunk ki egy 24 cm átmérőjű korongot.
- A töltött tészta korongon szabadon hagyott 3 cm széles sávot kenjük körbe kis vízzel (vagy tejes tojássárgával, én ezt az utobbit használtam) egy ecset segítségével, és helyezzük rá a másik tésztát.
- Az ujjunkkal vagy egy villával nyomkodjuk össze a tésztát körbe, a töltelékhez minél közelebb, hogy jól összeragadjanak a lapok, és sütés közbe ne folyjon ki a töltelék.
- Pihentessük 20 percig a hűtőben. Az előkeszített tojássárgával ecset segitségével, kenjük be a tészta felületét.
- Ezután egy hegyes késsel, középről indulva a tészta külső pereméig, rajzoljunk a felszínére a közepéből a széle felé induló vonalakat (gyengéden, nehogy átvágjuk a tésztát), majd a közepét szúrjuk át, hogy a gőz sütés közben el tudjon távozni.
- Süssük 10 percig 200 °C-on, majd vegyük le a hőmérsekletet 180 °C-ra és süssük tovább, míg a sütemény aranybarna lesz (kb. még 30 perc).
- Ha azt szeretnénk, hogy még csillogóbb legyen a felülete, 30 g cukorból és 50 ml vízből készítsünk szirupot, mellyel bekenve fényesebb tortát kapunk.
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
- Arany kartonpapírból koronát készíthetünk, és a torta tetejére helyezhetjük.
Nagyon köszönjük a receptet Antonia Balassynak!