Site icon Balkonada

A nagy klasszikus, a képviselőfánk receptje

A képviselőfánk már a 19. században is ismert és kedvelt édesség volt. A parlament büféjében árulták, ahová a képviselők két szavazás között kiszaladtak egy-egy falatot bekapni. Akár így van, akár nem, napjainkban is igen népszerű a kerek formájú, vaníliás-habos, gyorsan bekapható édesség. A lágy vanília krémmel töltött habkönnyű tészta elkészítése egyszerű, mutatom is a receptet.

Képviselőfánk története

A képviselőfánkot a legendák szerint  az országgyűlési képviselők fogyasztották először az 1800-as években. Nevét is nekik köszönheti. A parlament büféjében árulták, ahová a képviselők két szavazás között kiszaladtak egy-egy falatot bekapni.

„Ma is fánk készült, de képviselőfánk. Ebből kb. 20 darab normál méretű fánk lesz. Én csak annyit töltök be egyszerre, ami el is fogy. A többi krémet a hűtőben, a tésztát száraz helyen dobozban tartom. A mennyiség felezhető.

Ugyanebből a tésztából szoktam mokkáskanálnyi halmokat sütni, úgyis megnő, és sajtkrémmel töltöm, mint a vendégváró sajtos falatkákat. Azt is érdemes kipróbálni.” – kaptuk a tanácsokat Farkas Ancsától.

Képviselőfánk receptje – 8 – 10 darabhoz

Hozzávalók

Tésztához

Krémhez

Tetejére

Elkészítése

Tipp: A fánkokat még finomabbá tehetjük és megbolondíthatjuk egy kis csoki öltettel.

Ha esetleg félsz, hogy nem jönne fel a tészta, akkor neked a tepsiben sült képviselőfánk receptjére van szükséged.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Farkas Ancsának és Bedi Istvánnénak!

Exit mobile version