Sokan azért nem állnak neki sütni, mert úgy gondolják, nem érdemes egy-két személyre részére neki fogni. Egy tepsinyi mennyiség úgy sem fogyna el… Amikor a gyerekek, unokák már kirepülnek, sokan csak az ő látogatásukra időzítik a finomságok készítését. Pedig sütni kis mennyiséget is lehet. Wolf Márta sem látja naponta a gyerekeit, unokáit, de rendszeres süt kettőjüknek kis mennyiséget, így mindig van friss sütike. Most épp a kapros-túrós sütemény receptjét osztotta meg egy kis méretű tepsihez.
Nekünk is van egy kedvenc kapros-túrós sütemény receptünk, de az egyrészt nagy tepsire való adag, másrészt egy kicsit más a tésztája és a tölteléke is.
Kapros-túrós sütemény
Ez egy kis adag – 20 x 32 cm-es tepsibe való mennyiség -, ha többet akarsz duplázd meg a mennyiséget.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 tojás,
- 8 dkg vaj,
- 1,5 dkg élesztő,
- 15 dkg liszt,
- 2 evőkanál cukor.
Töltelékhez:
- 1/4 kg túró,
- ízlés szerint cukor,
- apróra vágott kapor.
Elkészítése
- élesztőt kis tejben felfuttatni kis cukor és liszt hozzáadásával.
- a tojások sárgáját a maradék cukorral, a vajjal jól kikeverni,
- hozzáadni a lisztet és a felfuttatott tejes élesztőt és a maradék tejet.
- jól kikeverni – én keverőgéppel csináltam – ,
- ha szükséges pici lisztet még hozzáadni, hogy ki tudd nyújtani a tésztát,
- a lehető legvékonyabbra kinyújtani, akkorára, mint a tepsi,
- sütőpapírral kibélelt tepsibe rakni a sodrófa segítségével (arra feltekertem és óvatosan a tepsibe eresztettem),
- ehhez a mennyiséghez egy 1/4 kg-os túrót használtam, ízlés szerint tenni bele cukrot és apróra vágott kaprot, jól kikeverni,
- a tésztához használt két tojás fehérjét habbá verni és a túróhoz keverni,
- rákenni a tésztára,
- ezután félre lehet tenni a sütit, legalább egy órahosszára, hogy megkeljen, a tészta szélén fog látszódni, hogy megnő picit,
- előmelegített sütőben, 180 fokon (én hőkeveréssel sütöttem) kb. 10-15 percig sütni.
Tipp: Kapros túró helyett fincsi még citromhéjjal, cukorral és vaniliás cukorral ízesítve is.
Naygon köszönjük a receptet Wolf Mártának!