A káposztás csuka nagyon finom és egészséges fogás. Magyarországon nagyon sokan csak pontyot fogyasztanak, abból is igen keveset, pedig a hal sokkal egészségesebb, mint a hús. A káposztás csuka jó választás ahhoz, hogy kitörjünk a halászlé és rántott ponty bűvköréből és felfedezzük a csuka erényeit. A recept leírása mellett videón is mutatom, hogy készül az igaz téli vitaminbomba fogás.
Káposztás csuka receptje
Hozzávalók
- kb. 1,5 kg csuka egészben,
- 2 ek étolaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 400 g savanyú káposzta,
- 3 gerezd fokhagyma,
- csombor (borsikafű),
- 100 g áztatott előfőzött búza vagy árpa,
- 1 dl tejföl,
- 2 l alaplé a csuka csontjaiból,
- 200 g vegyes zöldség az alapléhez,
- kis csokor friss snidling,
- 1 dl fehérbor,
- só,
- bors.
Elkészítése
- A csukát filézzük, beirdaljuk és fél órára 6 %-os sóoldatba tesszük.
- A csontokból kevés hagymával, zöldségekkel alaplevet főzünk.
- Étolajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, felöntjük fehérborral, majd a bort elpároljuk.
- Hozzáadjuk a savanyú káposztát, (amit ha szükséges, előzetesen kiáztatunk), a fokhagymát, az áztatott előfőzött búzát vagy árpát.
- Felöntjük az alaplével, és készre főzzük.
- Mielőtt elkészülne a káposzta, belerakjuk a csukafiléket, és tejföllel dúsítjuk.
- Frissen őrölt borssal, csomborral, vágott snidlinggel ízesítjük.
Káposztás csuka készítése videón
Videón Jahni László, a Kisücsök séfje megmutatja, hogyan készül ez a remek fogás.