Site icon Balkonada

Így lesz tökéletes a piskóta – olvasói tanácsok

Csodás találmány a piskóta. Akár tortaformába sütjük, akár vékony lapra a feltekeréshez, számos süteményt készíthetünk belőle. Elég csupán a krémet megváltoztatni és már is egész más édességet kapunk. Wolf Márta elárulja, hogy készül a klasszikus, mindig magasra növő, tökéletes piskóta, amit még az anyukájától tanult.

„Klasszikus piskóta tészta, ahogyan én készítem. Mutatok néhány képet, piskóta tésztával készült sütijeimből. Bátran vágjatok bele a piskótasütésbe. Egyszerű, finom sütemény. Nálunk alap süti volt gyerekkoromban.

Tökéletes piskóta klasszikus recept, ahogyan anyukámtól tanultam 

Piskóta, klasszikus recept, ahogyan anyukámtól tanultam …
Nálunk gyakran volt piskóta, tojás általában mindig volt otthon, meg eltett meggybefőtt is. A többi hozzávalóból pedig nem kellett nagy mennyiség. Gyakran készítek somlói galuskát is három különböző ízesítésű piskóta lapból.

Mottó: ahány tojás, annyi evőkanál cukor és annyi evőkanál rétes liszt. Csipet só és sütőpor. Ezek a hozzávalók.

4, 6 vagy 8 tojásból szoktam sütni, attól függően, hogy milyen süti lesz belőle és hány főre készítem.

A tepsi méretével is lehet variálni. Pl. a piskóta tekercshez mindig a gáztepsit használom, hogy kellő „vékonyságú” legyen a tészta.

Tökéletes piskótatészta elkészítése

Nagyon köszönjük Wolf Mártának a kitűnő tanácsokat!

A somlói galuska legendás magyar édesség. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki és Szőcs József Béla cukrászmester készítette el először. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon díjat nyert sütemény nevét a fóti Somlyó nevű dombról kapta. Olvasónk árulta el, hogy készíti mindenki kedvencét.

Exit mobile version