Gyerekkoromban egyik kedvencem volt a házi krémes, amihez a lapokat mindig hájjal készítette az anyukám. A krémje is nagyon fincsi volt. Ancsa krémese pont ezeket a gyerekkori emlékeket hozta most vissza nekem. Itt a házi krémes Ancsa módra receptje!
Házi krémes receptje
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta, akár házilag is készíthetjük
- 4 dl tej,
- 4 + 2 dl víz,
- 4 evőkanál cukor,
- 1 teáskanál vanília kivonat,
- 5 evőkanál étkezési keményítő,
- 4 tojás.
Házi krémes elkészítése
- a leveles vajas tésztát ketté vágtam,
- az egyik felét légkeveréses sütőben, 190 fokon 10 perc alatt megsütöttem,
- a másik felét 3 X 3 felé bevágtam, de egyben hagytam, és azt is megsütöttem,
- 4 deci tejet és 4 deci vizet összeforraltam a cukorral és a vanília kivonattal,
- az étkezési keményítőt 2 deci hideg vízzel és 4 tojássárgájával kikevertem,
- mikor pár percet hűlt a tejes víz, de még forró volt, akkor folyamatos keverés mellett bele öntöttem a keményítős keveréket,
- még két percig főztem,
- kitettem az erkélyre hűlni,
- 4 tojás fehérjéből kemény habot vertem,
- betettem a mikróba 1 percre, hogy megfőjön a hab, akkor nem esik össze (ha nem akarsz mikrózni, akkor gőz fölött verd fel a habot),
- a langyosra hűlt vaníliás krémhez kevertem a habot,
- tepsibe tettem az egész lapot,
- ráöntöttem a krémet,
- rárakosgattam a vágott lapokat,
- mikor teljesen kihűlt, akkor a kockák mentén teljesen átvágtam,
- tetejét porcukorral hintettem meg.
Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!
Nagyon köszönöm a receptet Farkas Ancsának!