Házi disznósajt készítése talán macerásnak tűnhet egy kicsit, de ha tudni akarjuk, mit eszünk pontosan, megéri bajlódni vele. Nem mellesleg, házilag készítve pont olyan lesz az ízesítése, ahogy mi szeretnénk. Olvasónk árulta el az egyszerű receptet, amivel a fenséges disznósajt házilag is egyszerűen elkészíthető.
A tél a disznóvágások időszaka. Disznóvágás pedig elképzelhetetlen disznósajt nélkül, amibe mindenféle, egyéb módon nehezen hasznosítható húsrészeket (pl. nyelv, szív) is beletesznek. A húsokat abalébe főzik meg, majd mindenféle fűszerekkel ízesítik. Hagyományosan a disznósajtot megtisztított gyomorba töltenek, amit összevarrnak.
Nem kell azonban disznóvágást rendezni ahhoz, hogy finom disznósajtunk legyen, hisz a disznósajt házilag is elkészíthető. Azért az nem árt, ha találunk egy jó hentesüzletet, ahol a hozzávalókat beszerezhetjük.
A disznósajt elég megosztó étel. Vannak akik imádják, míg mások nem szeretik. Ezutóbbi csoportba tartozók közül nagyon sokan vannak, akik úgy mondják rá, hogy nem szeretik, hogy soha életükben meg sem kóstolták. Számukra elég volt egyszer ránézni a disznósajtra és azt rögtön annyira undorítónak találták, hogy inkább meg sem ízlelték. Nem tudják, mit hagynak ki.
„Disznósajtot is bármikor lehet készíteni !
Nagy családban nőttem fel, szorgalmas Szüleim volta. Én meg „kíváncsi ” és sok mindent eltanultam Tőlük ! …68 éves vagyok „Ráérek amire akarok!” ….amíg tudom, Magam készítek el dolgokat és tudom, mit eszek ! ….a finomból is lehet jó ízűen keveset enni ! :)” – vallott a disznósajt recept mellé Baráth Rozália.
Házi disznósajt hozzávalói
- 1 db disznó nyelv,
- 1 db disznó szív,
- disznó fejhús,
- csülök,
- só,
- bors,
- fokhagyma,
- pirospaprika.
Így készül a disznósajt házilag
- puhára főzöm a húsokat,
- kicsit lehűtöm,
- felszeletelem vékony csíkokra,
- hozzáadom a fűszereket: só, bors, fokhagyma turmixolva pici vízzel, pirospaprika (én nem mérek semmit, ízlés szerint rakom a fűszert),
- jól összekeverem,
- folpackba tekerem,
- jól összezötykölöm,
- mindkét végét begumizom,
- hűtőbe teszem és már másnap fogyasztható !
Tipp: folpack helyett 1,5 vagy 2 literes üdítős üvegbe is tölthetjük a húst.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Baráth Rozáliának!
Jó étvágyat!