A hamis hájas kifli egy egyszerű és nagyon finom retró sütemény újragondolt változata. Sertésháj helyett sertészsír és margarin kerül a tésztájába, finom házi lekvárral, dióval vagy mákkal egyaránt tölthetjük. Évek óta ezt viszem a Balkonada találkozókra is, mert napokig eláll, akár két nappal előtte is elkészíthető, nem romlik el, egyszerűen bekapható, nem lesz maszatos tőle az ember keze. Egy részét mindig japánbirsből készült lekvárral töltöm. Többeknek ígértem, így most mutatom az egyszerű és nagyszerű receptet.
Hamis hájas kifli receptje
Falun felnőve természetes volt, hogy a disznóvágás egyik évben sem maradhat el. A sok finomság között volt a sertésháj is, amiből aztán finom lekváros kiflit készítettünk. Most, hogy már nem olyan egyszerű sertéshájhoz hozzájutni, kicsit módosítottunk a recepten és margarinnal készítjük. Így készül a hamis hájas kifli.
Hozzávalók
- 125 g margarin és 125 g zsír (ha van, akkor 250 g háj)
- 1/2 kg liszt,
- 1 dkg élesztő,
- kis tej,
- kis cukor,
- 2 tojássárgája,
- 1 kis pohár tejföl,
- 1 csipet só,
- kemény lekvár a töltéshez,
- vaníliás cukor,
- porcukor.
Hamis hájas kifli elkészítése
- az élesztőt meleg cukrozott tejben felfuttatjuk,
- a lisztet a zsiradékokkal (hájjal, margarinnal, zsírral) elmorzsoljuk,
- belerakjuk az élesztőt, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt,
- jól összedolgozzuk,
- a tésztát 8 részre osztjuk és apró cipókat formálunk belőlük,
- a cipókat egy órán át pihentetjük,
- a cipókat egyenként kinyújtjuk és 8 részre vágjuk,
- a háromszögeket megtöltjük kemény házi lekvárral,
- kifliket formálva feltekerjük,
- közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt készre sütjük,
- még melegen vanília cukros porcukorban megforgatjuk.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
Ha ismerős a süti, az nem a véletlen műve, az utóbbi években mindig ezt viszem a Balkonada találkozóra. Mindig többféle házi lekvárral töltöm, az egyik mindig a kertben termett japánbirsből készített lekvár.
Régóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma. Aztán rábukkantam egy szuper receptre, azóta minden évben kötelezően készül jó pár üveg lekvár japánbirsből!
+1 Tipp:
Ha van rá lehetőséged, margarin helyett hájjal készítsd. Lekvár helyett kerülhet bele dió vagy mák is.
Jó étvágyat!