A lekváros, habos piskóta egy olcsó és egyszerűen elkészíthető sütemény. Nem is igazi piskóta, hisz a tojásfehérjék nem a tésztába, hanem a sütemény tetejére kerülnek. A könnyű tésztát finom lekvár réteg és felvert tojásfehérje hab koronázza meg. Nagyanyáink régi receptkönyveiben, például a Váncza könyvben női szeszély néven szerepel.
Lekváros, habos piskóta, női szeszély receptje
A piskóta világszerte népszerű, Európából származó sütemény, mely tojásból, lisztből és cukorból készül. Könnyű tésztáját, ruganyos, könnyed állagát a felvert tojásfehérjének köszönheti. Eredetileg búzalisztből készül, ételérzékenyek alternatív lisztekből, például zabpehelylisztből is elkészíthetik.
Ez a sütemény azoknak is ajánlható, akik félnek a hagyományos piskóta készítésétől. Azt ugyanis könnyű elrontani, bár az olvasói tanácsokkal garantált a siker.
Női szeszély hozzávalói – 28 x 40 cm-es tepsihez
- 5 db tojássárgája,
- 25 dkg cukor,
- 10 dkg margarin,
- 2 dl tej,
- 1 csomag sütőpor,
- 25 dkg liszt,
- ízlés szerint bármilyen lekvár,
- 5 db tojásfehérjéből felvert hab,
- 5 evőkanál cukor,
- 1 csipet só.
Lekváros, habos piskóta elkészítése
- Az 5 tojássárgáját 25 dkg cukorral, 10 dkg margarinnal jól kikeverjük, majd hozzáadunk 2 dl tejet, 1 csomag sütőport és a 25 dkg lisztet.
- Olajozott lisztezett tepsibe öntve megsütjük. Ha kész, a tetejére valamilyen lekvárt kenünk.
- A tojásfehérjéket felverjük az 5 kanál cukorral és egy csipet sóval.
- A keményre felvert tojásfehérjét rátesszük a lekvár rétegre.
- Majd az egészet egy kis időre visszatoljuk a sütőbe, míg a hab megszilárdul.
- A kihűlés után vízbe mártott késsel felszeleteljük a kész süteményt.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!