Site icon Balkonada

Golgotavirág (Passiflora) gondozása, teleltetése, szaporítása

A trópusokról származó, hazánkban is egyre népszerűbb golgotavirág (Passiflora) színes virágaival a nyári kertek éke. A mi éghajlatunkon a legtöbb fajtája nem télálló, így teleltetést igényel ugyan, de magasra futó ágakkal és csodálatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást. Már is mondom, milyen egyszerű a golgotavirág gondozása.

Golgotavirág (Passiflora) származása

Az amerikai földrészről származó golgotavirágot az első spanyol misszionáriusok juttatták el  Európába. A Krisztus szenvedéseire és a töviskoszorúra emlékeztető virágokról úgy tartották, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirág-félék családjának (Passifloraceae) egyik nemzetsége.A korábbi rendszertanok az akkor még csak ezt az egy nemzetséget tartalmazó családot az ibolyavirágúak (Violales) rendjébe sorolták.

A golgotavirágfajok Észak-, Közép- és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi térségein, valamint Délkelet-Ázsiában, számos indonéz szigeten és Ausztrália keleti felén őshonosak. Európában először egy Monardes nevű spanyol orvos említette 1569-ben, és a 17. században terjedt el.

A nemzetségbe mintegy 467 faj tartozik. Ezek közül többet különböző okokból (szépségéért, gyógynövényként, gyümölcséért stb.) termesztenek. Rendszeresen három faját termesztik: a maracuját (Passiflora edulis), a csengőgranadillát (Passiflora laurifolia) és az óriás passiógyümölcsöt (Passiflora quadrangularis). Értékesebb gyümölcse miatt a maracuja a legkedveltebb, ez az igazi passiógyümölcs.

A golgotavirág magyar neve a latin Passiflora elnevezés fordítása (passio = szenvedés, flor = virág).

Legismertebb golgotavirág fajták

Igen sok Passiflora fajtát termesztenek. A különbség leginkább a nagyságban és a virágok színében rejlik. Nagyobb választékú kertészetekben vagy növénykiállításokon egészen fantasztikus színű és alakú golgotavirágokra bukkanhatunk.

A kék-lila golgotavirág Passiflora caeruleara a legismertebb és a legszebb. De léteznek belőle fehér, rózsaszín és vörös fajták is. Ennek a fajtának nagy előnye a télállósága, így nem kell teleltetni, a szabadba ültetve átvészeli a hideg időszakot.

Porcelánfehér sziromvelei felett lila-fehér sávos szálakból álló, koronaszerű képződmény következik, majd ezekből emelkedik ki a bibe, illetve a porzók.

Kedves és jól növő változat a kellemes illatú Passflora quadrangularis, ami különösen téli kertekbe való.

A Passiflora coriacea-nak vörös szára és pillangó formájú levelei vannak. A zöld, sárga és bíborszínű virágok fürtökbe rendeződnek.

A Passiflora racemosanak nagy, vörös virágai vannak. Szintén pirosban pompázik még a P. vitifolia, a P. coccinea és a P. alata is.

Lila virága vannak a P. incarnata, a P. foetida, P. incense és a P. edulis fajnak. Ez utóbbi gyümölcsét árulják maracuja néven.

Mélybordó szirmú a P. quadrangularis.

Golgotavirág szimbólumrendszere

A16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek “Flor de las Cinco llagas”-nak, azaz öt seb virágnak nevezték, utalva Jézus utolsó megpróbáltatásaira.

A képen is látható Passiflora caeruleara volt az a változat, amit először felfedeztek, majd a botanikusok a golgotavirág számos más változatát is feldezeték.

Az alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virág egyes részei Krisztus keresztútját szimbolizálják:

A fehér szín (a Passiflora incarnata sugárkoszorút alkotó szálaiban) Jézus Krisztus ártatlanságát jelképezi. Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél pedig a tíz apostolt (Pétert és Júdást nem számítva), a középső oszlop pedig Jézus keresztjét jeleníti meg.

Golgotavirág jellemzése, ismertetőjegyei

Levelei

A golgatavirág kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó évelő. Levelei fényes zöldek, háromkaréjosak, sima felületűek. A fiatal levelek tövéből virág, a hajtások hónaljrügyeiből ágkacs ered.

Virágai

Májustól szeptemberig nyíló virágai kétivarúak és öntermékenyülők. Néhány faj virágának átmérője elérheti a 10 cm-t. A legtöbb faj csak tűző napon virágzik. A kevésbé illatos virágok rövid életűek, egy-egy virág 24-48 óráig nyílik.

Gyümölcse

A csodás virágzatból fejlődik ki a kerek, édes-savanykás passiógyümölcs vagy maracuja. A rengeteg fajta golgotavirág közül csupán 50–60 faj termése ehető, ezek közül a legkedveltebb a maracuja, ami nálunk is kapható. Azért az ne várjuk, hogy a teleltetett szépségünk gyümölcsöt érlel.

A sokmagvú bogyó kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalma termésére, ezért spanyolul granadillának („gránátalmácska”) is nevezik.

Golgotavirág gondozása

Ideális szobanövény, de tavasztól őszig a kertet is díszítheti. Tekintve, hogy kúszó növekedésű, karóra vagy rácsra kell futtatni, de mutatós úgy is, ha karikára hajlított dróton körbefuttatjuk a hajtásokat.

Mindegyik golgotavirág fajt azonos módon kell gondozni, csupán a hőmérsékleti igényeik lehetnek különbözőek.

Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a növénynek friss zöld levele és több bimbója legyen. Megfelelő gondozás mellett a növény sokáig él. Kössnyű gondozni, de néha hosszú ideig is eltart mire virágot hoz.

Igényei

Tavasztól őszig rendszeres öntözést és tápoldatozást kíván. Napsütéses helyre tegyük, a cserepet esetleg árnyékolhatjuk, hogy ne száradjon ki olyan hamar. Edényben könnyen nevelhető, szinte minden jó vízáteresztő talajban szépen díszlik. Azt szereti, ha a földben sok a humusz és a mész.

Januártól márciusig van a nyugalmi időszaka. Ilyenkor az 5–10 °C az ideális számára.

Áprilisban kezd nőni, ekkort rendszeres öntözést igényel. Ha két-három hetenként tápoldatot is adunk neki, azt bőséges virágzással hálálja meg. Ne vigyük azonban túlzásba a trágyázást, mert az erőteljes levélnövekedéshez és kevesebb virághoz vezet.

A májustól szeptemberig tartó főszezonban világos, sok napsütéses meleg helyen fejlődik a legjobban.

A kék-lila golgotavirághoz olvasónk is adott tanácsokat, amelyeket a képre kattintva olvashatsz.

Golgotavirág ültetése

Nem kell őket évente átültetni. Általános virágfölddel is megelégszik. Nagyobb, főleg magasabb cserépbe érdemes átültetni 2-3 évente. Enyhén tőzeges, komposztos, jó vízáteresztő föld az ideális számára.

Számoljunk azzal, hogy helyigényes, mert kúszó hajtásai  hosszúra nőnek. Támasztékot igényel, amire szépen felfut.

Kertbe kiültetve felfutatthatjuk a kerítésre, rácsokra, koszorú alakban elhelyezett dróthurkokra.

Golgotavirág metszése

Metszeni az év bármely szakában lehet, de legjobb, ha tavasszal végezzük és később csak a túl hosszúra nyújt, útban lévő hajtásokat kurtítjuk meg. A gyenge ágak ritkítása nyáron elősegíti a virágzást.

Ha saját szüretelésű marcuját szeretnénk tenni a gyümölcssalátába vagy a koktélba, a második évtől vágjuk vissza a hajtását a harmadik-negyedik levélig. Ezzel arra késztetjük, hogy elágazzon. Minél többfelé ágazik, annál több gyümölcsot remélhetünk tőle. A visszametszést évente ismételjük meg.

Golgotavirág teleltetése

Változatos színvilágú virágai közül a Passiflora caerulea (kék golgotavirág) a legelterjedtebb. Bár néha télállóként hirdetik, a fiatal növényeket semmiképp ne hagyjuk kint a hideg évszakban. Hűvös helyen (5–10 °C), kevés locsolással érdemes teleltetni úgy, hogy a földlabdája soha ne száradjon ki teljesen.

Ha télen is meleg helyen tartjuk és rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, folytathatja a virágzást. De jobb, ha télen hagyjuk pihenni, ne tápoldatozzuk és az öntözések számát is csökkentsük.

Az idősebb tövek enyhe teleken, betakarva a szabadban is áttelelhetnek. Az áttelelt növény a következő évben hatalmasra fejlődik. A szabadföldi teleltetés azonban nagyon kockázatos.

Golgotavirág szaporítása

Magról nehezen szaporítható, ezért inkább dugványt vagy virágzó növényt vásároljunk. Legegyszerűbben és gyorsabban a dugványokkal és bujtatással szaporítható. A friss növények a második-harmadik évtől egész nyáron virágoznak és teremnek.

Magvetés

A magról szaporított növények a negyedik-ötödik évben virágoznak. A nyári termések magját azonnal, az ősziekét tavasszal, vessük el homokos vagy laza humuszos talajba. Egy üveglappal vagy párzacskóval takarjuk le, majd tartsuk meleg, napos helyen. A magoncokat 3-4 leveles korukban ültessük át külön cserepekbe.

Ha maracuja gyümölcsből kiszedett magot akarunk csíráztatni, akkor alaposan mossuk le a magokat körölvevő kocsonyás gyümölcshúst. Néhány napos szikkadás után vessük el a magokat fél entiméter mélyre. tavasztól nyár derekáig szaporítható ily módon.

Dugványozás

A 2–3 leveles csúcshajtások 3-4 hét után legyökeresednek homokban, kis cserepekben meleg helyen tartva. A gyökeresedéshez sok fény, meleg és pára kell. A kis, gyökeres növényeket a homokból humuszos talajba ültessük át.

Bujtatás

Virágzó és termő példányokat a leggyorsabban bujtással szaporíthatunk. Az idősebb növény fejlett hajtásait dugjuk le másik edény laza homokos földjébe. Ügyeljünk arra, hogy a hajtás csúcsa a talajból  kiálljo. A talajt állandóan tartsuk nedvesen. A szárrész gyorsan gyökereket fejleszt, ezután leválasztahtjuk az anyanövényről.

Golgotavirgág kártevői, betegségei

Kártevőkkle és betegségekkel szemben jól ellenáll. Fonálféreg támatásra utalhatnak a gyökereken megjelenő göböcskék, dudorok. Ilyenkor a növény menthetetlen, de dugványozásssal egészséges példányokat nevelhetünk.

Néha a hangyák is okozhatnak károkat. A fiatal hajtásokat előszeretettel támadja meg a levéltetű, ami ellen házi kenőszappanos lemosással vagy csalánlével is védekezhetünk. A kb. 2 mm-es fehér legyek esetén a levéltetvek elleni szerrel alaposan szórjuk be a növényt, hogy a tetvek is elpusztuljanak.

A túl magas hőmérsétlet megnöveli a takácsatkák megjelenésének lehetőségét, amire a levelek elszíneződése utalhat.

A nem megfelelő növekedés hátterében rossz minőségű föld állhat.

A levelek sárgulása arra is utalhat, hogy kevés számára a fény. Tegyük a növényt világosabb helyre és rendszeresen öntözzük, tápozzuk.

Golgotavirág felhasználása

Jól tűrik a napot, de félárnyékos helyen is szépen díszlik, így verandák, ablakok mutatós árnyékoló növénye lehet. Az itthon nevelet növények termése ehető ugyan, de nem túl nagy az élvezeti értéke.

Exit mobile version