A francia mákos krémes süteményt az alábbi mondatokkal ajánlotta olvasónk: „Ezzel a sütivel lehet villantani a vendégek előtt. Nemcsak mutatós, de legalább annyira finom is. A mézes lapok teszik még finomabbá.” Kedvet kaptam hozzá, ehhez nem fér kétség. Mutatom a vendégeket lenyűgöző, nagyon finom, ünnepi sütemény receptjét.
Francia mákos krémes sütemény receptje
„Karácsonyi süti ajánló.
Ezzel a sütivel lehet villantani a vendégek elött nemcsak mutatós, de legalább annyira finom is 😉 Mézes lapok teszik még finomabbá.
Kicsit munkás, de merem állítani, hogy megéri a fáradtságot! :)” – ajánlotta Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók
Krémhez:
- 7 dl tej,
- 2 csomag főzős vaníliás pudingpor,
- 3 tojás sárgája,
- 15 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 35 dkg vaj,
- 1/2 citrom reszelt héja.
Mézes laphoz:
- 30 dkg liszt,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 7 dkg puha vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 1,5 evőkanál méz,
- 2 tojás,
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.
Mákos piskótához:
- 12 dkg liszt,
- 1,5 teáskanál sütőpor,
- 6 tojás,
- 18 dkg porcukor,
- csipet só,
- 1 dl étolaj,
- 6 evőkanál langyos víz,
- 10 dkg mák (egészben, nem darálva!),
- 1/2 citrom reszelt héja
Rétegezéshez:
- Néhány kanál pikáns lekvár, pl. szilvalekvár. meggy, stb.
Tetejére:
- egy nagy marék durvára vágott dió,
- 5 dkg étcsokoládé.
Francia mákos krémes elkészítése
- Először a krémet készítettem el, hogy jól le tudjon hűlni, mire felhasználjuk.
- Megfőzzük a pudingot a tejben, félretesszük.
- A tojások sárgáját egy habüstbe tesszük a cukorral, vaníliás cukorral, gőz fölött habosra keverjük.
- Kihűtjük, hozzákeverjük a kihűlt pudingot és a vajat, habosra keverjük, hűtőbe tesszük.
- A mézes lapokhoz a hozzávalókat összedolgozzuk, kétfelé osztjuk.
- Egyenként vékonyra nyújtjuk és egy nagyobb tepsi hátoldalán megsütjük, célszerű zsírpapírt használni a sütéshez.
- A méz miatt hamar megsül, kihűtjük, félretesszük.
- A mákos piskótához különválasztjuk a tojásokat.
- A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
- A sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat, a vizet és hozzáforgatjuk a felvert habot.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tojásos masszához keverjük, végül a mákot is belekeverjük.
- Zsírpapíros vagy kikent vajas, lisztezett tepsibe öntjük, 180 fokon 20 – 25 perc alatt megsütjük, kihűtjük.
Francia mákos krémes összeállítása
- A krémből vegyünk ki 2 evőkanálnyit, tegyük félre.
- Az egyik mézes lapot lefektetjük, vékonyan (egy ecsettel) megkenjük lekvárral, a krém felét rákenjük, elsimítjuk rajta.
- Ráhelyezzük a mákos piskótát, megkenjük vékonyan lekvárral, rákenjük a maradék krémet.
- Lefedjük a másik mézes lappal, a félretett krémet a tetejére kenjük.
- A gorombára vágott diót egy serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük majd a krém tetejére szórjuk.
- A csokoládét felolvasztjuk és a dióra csorgatjuk, össze – vissza elosztjuk rajta.
Elkészültünk, a legfinomabb állag eléréséhez, tartsuk hűvös helyen . 1 – 2 nap állás után a mézes lap megpuhul, az ízek összeérnek. A finomság netovábbja felvágásra, fogyasztásra kész. Tetszés szerinti formára vágjuk, szeleteljük fel.
A belefektetett idő és munka megtérül, nagyon finom sütemény….és még szép is 🙂
Jó sütögetést kívánok!
Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriaának!