A tojássaláta nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogás, amit péksüteménnyel önmagában is fogyaszthatunk. Előre elkészíthető, így hidegtálakhoz, vendégváráshoz is kitűnő. Hideg vagy meleg húsok mellé tálalva fenséges köret válik belőle. Tetejét snidlinggel bolondíthatjuk meg.
Fenséges tojássaláta receptje
A tojás az egyik legtöbbet és legtöbbféleképpen felhasznált táplálékunk. Könnyen beszerezhető, tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.
A tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2-, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb. Tápértéke főzés után is megmarad, így tojássalátaként való fogyasztása is ajánlott.
Hozzávalók
- 6 db tojás,
- 20 dkg tejföl,
- 5 dkg majonéz,
- 1 evőkanál mustár,
- 3 csipet só,
- 1 csipet fehérbor,
- 1/2 teáskanál kristálycukor,
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé,
- 1 fej vöröshagyma.
Elkészítése
- A tojásokat a forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük, aztán hagyjuk kihűlni.
- Közben egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, és a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, édesítjük, aztán a citromlevet is hozzáadjuk.
- Apróra vágjuk a vöröshagymát, majd az öntethez keverjük.
- A tojásokat megtisztítjuk a héjuktól és kisebb kockákra vágjuk.
- Majd szépen, óvatosan összekeverjük a többi hozzávalóval.
- 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Tálaláskor tojás- és hagymakarikákkal, snidlinggel vagy petrezselyemmel díszíthetjük.
A tojássáláta önmagában is megállja a helyét, kenyérrel, pirítóssal kitűnő reggeli vagy vacsora lehet. Hideg tálakhoz is kitűnő, akár meleg, akár hideg húsok mellé kiváló köretként szolgálhat.
Tipp: Készíthetjük majonéz nélkül is, csupán a mustár és telföl hozzáadásával.
Nagyon köszönöm a fotót Bedi Istvánnénak!