A fahéjas brióska vagy mini briós a nagy klasszikus, a hagyományos cukros briós újra gondolt változata. Tetejére nem csupán kristálycukor kerül, hanem fahéjjal is meg van bolondítva.
Brióska – mini briós receptje
Hozzávalók
Tésztához
- 250 g liszt,
- 1-1,5 dl. tej,
- 15 g élesztő,
- 1 tojás sárgája,
- 50 g porcukor,
- 1 fél mokkáskanál só,
- 1 kupica rum, vagy pálinka,
- 50 g vaj.
Tetejére
- 1 felvert tojás,
- kristálycukorral elkevert őrölt fahéj .
Elkészítése
- 1 dl tejet meglangyosítunk,
- beleteszünk 1 csapott evőkanál cukrot,
- belemorzsoljuk az élesztőt,
- két evőkanál liszttel simára keverjük, megvárjuk, amíg habos állagot eléri,
- közben belemérjük a kelesztőtálba a lisztet, a cukrot, a sót,
- hozzáöntjük a maradék tejben elkevert tojássárgáját,
- hozzátesszük a rumot és a felfuttatott élesztőt is,
- összekeverjük az anyagokat,
- majd a dagasztás során az olvasztott, de nem meleg vajat is két részletben hozzáadjuk,
- 15- 20 percig dagasztjuk, mindaddig, amíg sima és fényes nem lesz,
- gombóccá formázva, vékonyan belisztezzük,
- rátesszük a tál tetejét és langyos helyen 1 órát kelesztjük,
- a megkelt tésztát átgyúrjuk, két felé osztjuk,
- 8-8 darabra vágjuk,
- mindegyikből hosszú, vékony rudakat sodrunk,
- majd csiga alakúra feltekerjük,
- az utolsó két centit kissé meglapítjuk és aláhajtjuk,
- zsírozott tepsibe rakjuk, kissé lazán, mert megnőnek sütés közben,
- felvert tojással megkenjük a tetejét, majd megszórjuk a fahéjas cukorral,
- 20-25 percig kelesztjük a tepsiben,
- majd meleg sütőbe téve 170 fokon 35 – 40 perc alatt megsütjük,
- az alját villával felemelem kissé, ha már az is világos barna, biztos megsült,
- a tepsiben hagyom kihűlni, csak aztán teszem tányérra.
Sok sikert a kipróbáláshoz, szerintem könnyen elkészíthető.
Nagyon köszönjük a receptet Visky Katikának!