Az epres piskótatekercs vagy pontosabban eperpudingos piskótatekercs nagyon mutatós tavaszi finomság. Az egyszerűen elkészíthető hagyományos piskótához nagyon jól illik az eperpudingból főtőtt savanykás, epres töltelék. Az egészet megkoronázhatjuk azzal, ha friss eperrel és csoki öntettel díszítjük.
Epres piskótatekercs receptje
Először az eperpudingos krémet készítjük el, mert annak ki kell hűlnie ahhoz, hogy a piskótatekercsbe tölthessük. Ezután sütjük a piskótatésztát a szokásos módon.
Piskótatekercs elkészítése
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 5 dkg rétesliszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 25 dkg cukor,
- 6 tojás,
- 1 dl olaj,
- 1 dl tej.
Elkészítése:
- a tojásokat szétválasztjuk,
- a liszteket, a többi hozzávalókat kimérjük,
- a 6 tojás sárgáját a cukor felével habosra keverjük,
- hozzáadjuk a tejet, olajat, elkeverjük,
- a kimért liszteket a sütőporral elkeverjük, adagokban, szitálva a tojásos keverékhez adjuk,
- a tojásfehérjéket a maradék cukorral keményre verjük,
- apránként óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába,
- A tepsi alját olajjal kikenjük, lisztezzük,
- beletöltjük a masszát,
- eligazítjuk a tetejét,
- 180 fokon, 10 percig, majd 165 fokon 20-25 percig sütjük,
- kicsit várunk, hogy hűljön a piskóta,
- majd a tésztát konyharuhára borítjuk,
- megkenjük az eperpudingos krémmel,
- a piskótát a konyharuha segítségével feltekerjük,
- hagyjuk kihűlni.
Eperpudingos piskótatekercs tölteléke
Hozzávalók:
- 1 csomag eperpuding,
- 4 dl tej,
- 15 dkg vaj vagy margarin,
- 15 dkg porcukor,
- 30-40 dkg friss eper.
Elkészítése:
- a pudingport megfőzzük 4 dl tejben,
- lehűtjük,
- hozzáadjuk a vajat vagy margarint,
- hozzáadjuk porcukrot,
- hozzáadjuk megmosott, jól lecsepegtetett és apróbb darabokra vágott friss epret.
A tetejét friss eprekkel és csokimázzal díszíthetjük.
Azonnal fogyaszthatjuk, de jót tesz neki, ha hűtőben áll pár órát, hogy összeálljanak az ízek.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Bedi Istvánnénak!