A hosszan eltartható apró sütemények között igen kedveltek a figurás kekszek, amelyek sütikinyomóval vagy sütipecséttel készülnek. De milyen a jó recept sütikinyomóhoz? Mindenképp olyan tésztát kell használnunk, ami sütés után is megtartja a formáját és mintáját. Pont egy ilyet ajánlok ma. Az egyszerű, lágy tészta receptje sütipecséthez és kekszkinyomóhoz is használható, tartós, mutatós és ízletes keksz lesz a végeredmény.
Sokaknak meggyűlik a baja a sütikinyomókkal. Legtöbben arra panaszkodnak, hogy macerás, nehéz a sütikinyomóval bánni, és nem lesz szép a végeredmény. Van benne némi igazság, de ha van egy jó receptünk, és szerzünk egy kis gyakorlatot a sütikinyomógéppel, akkor bizony sikerélmény lesz a sütikinyomós sütögetés vége. Ha nincs gépünk, akkor a kézi süti kinyomást is használhatjuk, bár ez egy kicsit időigényesbb feladat.
Recept sütikinyomóhoz és sütipecséthez hozzávalói
- 40 dkg liszt,
- 25 dkg vaj.
- 15 dkg porcukor,
- 1 teáskanál vanília kivonat,
- 2 db tojássárga.
Sütikinyomós keksz elkészítése
- a hozzávalókból összeállítjuk a tésztát,
- ár órára hűtőbe tesszük,
- kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra,
- majd a formával kiszúrjuk,
- vagy a kívánt formára kiszaggatjuk és a pecséttel mintákat készítünk rá,
- sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon addig kell sütni, hogy ne színesedjen.
Fontos, hogy hideg legyen a tészta és a pecsétet érdemes lisztbe mártani, hogy ne ragadjon bele a tészta és szép legyen a minta.
Legjobb keksz receptek
A kekszek hétköznapjaink apró megédesítői. Hosszan elállnak és egy-két darabot bekapva is rögtön szebbnek látunk mindent. Az egyben ropogós és omlós desszert tökéletes kiegészítő akár egy csésze kávé, tea vagy forró csokoládé mellé is. Reményeim szerint legjobb édeskeksz receptek válogatásom a te tetszésed is elnyeri és kedvet kapsz meglepni a családot egy kis kényeztető keksszel.