Egresszósz vagy egresmártás nagyon finom és frissítő fogás. Jól lehűtve önmagában is kitűnő, de főtt húsok mellé is mennyei. Sajnos már nem is olyan egyszerű egrest beszerezni. Pedig 50 évvel ezelőtt minden falusi kertben volt egres vagy másnéven pöszméte, köszméte, püszke, piszke, ki hogy ismeri.
Egresszósz receptje
Milyen szerencsés is az, akinek terem egres a kertjében…irigylem. Gyerekkoromban volt a kertünkben, de jó is volt és milyen rég is volt….Van egy kis bokrom, de még csak keveset terem.
Megkívántuk az egresszószt, jó hideg finomságra vágytunk (az egres persze aranyárban kapható…).
Nagyon szeretjük az egrest, az egresszószt különösen!
Jól lehűtve, akár önmagában is fogyasztható, de főtt húsok kísérőjeként egyszerűen mennyei.
Megmondom őszintén, ilyen melegben jobb mint egy fagyi! A tejföltől pikáns, az egres savanyúsága miatt enyhén savanykás ízvilággal bír.
Így szoktam elkészíteni….ilyen egyszerűen… – ajánlotta a kitűnő receptet Illésné Nagy Mária
Egresszósz hozzávalói
- 1 kg egres,
- 2 citromkarika,
- csipet só,
- cukor / cukorhelyettesítő ízlés szerint,
- 1 vaníliás cukor,
- 3 dl tejföl,
- 1,5 – 2 evőkanál étkezési keményítő.
Elkészítése
- Az egresről egy kés segítségével eltávolítjuk a két oldalán lévő szárakat, óvatosan lecsipkedjük.
- Megmossuk, egy mélyebb edénybe rakjuk, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Citromkarikát teszünk bele, pici sót adunk hozzá és csak rövid ideig főzzük, különben szétfő.
- (addig főzzük, hogy a zöld színét elveszítse, enyhén sárgásra váltson a gyümölcs színe).
- Ezután a tejfölt elkeverjük az étkezési keményítővel, a forró léből merünk hozzá, elkeverjük és (lehet szűrőn át) az edénybe öntjük.
- Állandóan kevergetve felforraljuk, besűrítjük.
- Ha a kellő sűrűséget elérte, lekapcsoljuk alatta a gázt és édesítjük. Kóstoljunk!
- Kihűtjük, ezután hűtőszekrényben jól lehűtjük.
Nagyon hidegen a legfinomabb!
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!