Site icon Balkonada

Diós kukorica prósza – nagyanyáink receptje

Bár vidéken nőttem fel és nem vagyok egy mai gyerek, a kukorica prószát én csak hírből ismerem. Az állatokat gyakran etettük kukoricával, de darált formában sosem ettük. Csak is főtt vagy pattogatott kukorica formájában került az asztalunkra. Illésné Nagy Mária receptjétől most kedvet kaptam a diós kukorica prósza megkóstolására.
Illésné Nagy Mária ajánlása:
„Ízutazásra hívlak Benneteket…Balatonudvariban, hagyományos módon készítik ezt a finomságot.
Különlegesen finom, ízletes, élesztővel készített sütemény, egyszerűen elkészíthető. Ráadásul lisztmentes, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
” A kukorica prószát Magyarország minden szegletében ismerik, a régi időkben még akkor is el tudták készíteni, amikor búzából nem jutott elegendő. Háznál megdarálták a kukoricát, és a darájából, illetve a lisztjéből gyorsan finom süteményeket tudtak készíteni a család asztalára.” – részlet az Ízőrzők c. könyvből.

Diós kukorica prósza hozzávalói

Diós kukorica prósza elkészítése

Melegen felvágva nagyon finom, de hidegen is kitűnő sütemény. Messze ez a legjobb azok közül amiket eddig kipróbáltam, ez viszi a pálmát! 👍

A kis méretű tepsiben szép magas lesz, felemelkedik az élesztőtől.
Jó szívvel ajánlom ezt a gasztronómiai különlegességet, ami hűen őrzi a régi ízek világát. Érdemes megkóstolni…ízutazás…
Jó étvágyat kívánok! 😋
forrás:
Ízőrzők, Diós ételek c. könyv
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!
Exit mobile version