A diókrémes diótorta nagyon diós és nagyon finom. Nem csak a krémjében, hanem a tésztájában is megjelenik a dió, sőt az áztatáshoz egy kis diólikőrt is használhatunk. Igazi ünnepi finomság, vendégváráshoz, húsvétra, karácsonyra is kitűnő választás a csupadió torta.
Diókrémes diótorta receptje
„A legkomolyabban mondom…ilyen finom, ízletes diótortát még nem készítettem, eddig!
Szülinapi torta lett belőle, nagyon ízlett mindenkinek, az ünnepeltnek főleg.
Érdemes 1-2 nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, mert fantasztikusan összeérnek az ízek, aromák állás közben.
Akár a karácsonyi 🎄ünnepi asztal desszertje is lehet. Vendégvárásra is tökéletes, nem fog csalódást okozni, ebben biztos vagyok. – ajánlotta figyelmünkbe a kitűnő receptet Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
Tésztához:
- 6 közepes méretű tojás (vagy 4 nagy)
 - 25 dkg barna cukor
 - 2 evőkanál olaj
 - 4 evőkanál víz
 - 1 csipet só
 - 25 dkg liszt
 - 1 teáskanálnyi sütőpor
 - 1 evőkanál natúr kakaó
 - 15 dkg darált dió
 - fél maréknyi cukrozott narancshéj (nálam saját, házi)
 
Áztatáshoz:
- diólikőr (ha gyerek is fogyasztja, kihagyható)
 
Krémhez:
- 2 tasak vaníliás pudingpor
 - 9 dl tej
 - 4 evőkanál barna cukor (vagy cukorhelyettesítő)
 - 22 dkg darált dió
 - 1 tasak vaníliás cukor
 - 15 dkg vaj
 - rumaroma (elmaradhat)
 
Tetejére:
- 8 dkg gorombára vágott dió
 - 1 evőkanál barna cukor (vagy cukorhelyettesítő)
 - kevés diólikőr
 
Diókrémes diótorta elkészítése
- A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tojássárgákat is. Hozzáadjuk a sót, a vizet, az olajat.
 - A kimért liszthez adjuk a sütőport, a kakaóport, összevegyítjük, majd felváltva a darált dióval a tojásos keverékhez keverjük. Óvatos mozdulatokkal forgassuk össze, hogy a tojáshab ne törjön össze.
 - Végül a cukrozott narancshéjat is keverjük bele. Kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába simítjuk, 180 fokra előmelegített sütőben 40 – 45 perc alatt készre sütjük.
 - Ha megsült, kivesszük a sütőből, lecsatoljuk a forma karimáját, az oldaláról lebontjuk a sütőpapírt.
 - Tetejére állítva, rácson hűtsük ki, húzzuk le a papírt az aljáról.
 - Amíg kihűl teljesen a torta, elkészítjük a krémet.
 - A pudingport a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük a tejjel, sűrűre főzzük, hideg vízbe állítva kihűtjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, belekeverjük a darált diót. Adhatunk hozzá rumaromát, ízlés szerint.
 - A tortát három egyforma részre vágjuk, diólikőrrel meglocsoljuk és egymás után megkenjük a krémmel. A tetejét és körben az oldalát is bevonjuk.
 - A maradék diót durvára, gorombára vágjuk, a cukorral és a likőrt összekeverjük, majd rászórjuk a torta tetejére. Tálalásig hűtőben tároljuk.
 - Jól lehűtve, 1-2 nappal korábban elkészítve az igazi!
 
Jó sütögetést, finom ízeket kívánok!
Tipp: Bármilyen torta alapjának tökéletes lehet ez a torta. Lehet bele tenni + 1 evőkanál kakaóport, így még erőteljesebb ízű, sötétebb színű lesz. A bőséges dió tartalma miatt sokáig (?! amíg el nem fogy… 😅) puha, szaftos állagú marad a tészta.
Forrás: az ötletet az Egy az 1-ben oldalon találtam, kicsit átalakítottam a receptet.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!
