A diókrémes diótorta nagyon diós és nagyon finom. Nem csak a krémjében, hanem a tésztájában is megjelenik a dió, sőt az áztatáshoz egy kis diólikőrt is használhatunk. Igazi ünnepi finomság, vendégváráshoz, húsvétra, karácsonyra is kitűnő választás a csupadió torta.
Diókrémes diótorta receptje
„A legkomolyabban mondom…ilyen finom, ízletes diótortát még nem készítettem, eddig!
Szülinapi torta lett belőle, nagyon ízlett mindenkinek, az ünnepeltnek főleg.
Érdemes 1-2 nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, mert fantasztikusan összeérnek az ízek, aromák állás közben.
Akár a karácsonyi 🎄ünnepi asztal desszertje is lehet. Vendégvárásra is tökéletes, nem fog csalódást okozni, ebben biztos vagyok. – ajánlotta figyelmünkbe a kitűnő receptet Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
Tésztához:
- 6 közepes méretű tojás (vagy 4 nagy)
- 25 dkg barna cukor
- 2 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
- 1 csipet só
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanálnyi sütőpor
- 1 evőkanál natúr kakaó
- 15 dkg darált dió
- fél maréknyi cukrozott narancshéj (nálam saját, házi)
Áztatáshoz:
- diólikőr (ha gyerek is fogyasztja, kihagyható)
Krémhez:
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 9 dl tej
- 4 evőkanál barna cukor (vagy cukorhelyettesítő)
- 22 dkg darált dió
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- rumaroma (elmaradhat)
Tetejére:
- 8 dkg gorombára vágott dió
- 1 evőkanál barna cukor (vagy cukorhelyettesítő)
- kevés diólikőr
Diókrémes diótorta elkészítése
- A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tojássárgákat is. Hozzáadjuk a sót, a vizet, az olajat.
- A kimért liszthez adjuk a sütőport, a kakaóport, összevegyítjük, majd felváltva a darált dióval a tojásos keverékhez keverjük. Óvatos mozdulatokkal forgassuk össze, hogy a tojáshab ne törjön össze.
- Végül a cukrozott narancshéjat is keverjük bele. Kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába simítjuk, 180 fokra előmelegített sütőben 40 – 45 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült, kivesszük a sütőből, lecsatoljuk a forma karimáját, az oldaláról lebontjuk a sütőpapírt.
- Tetejére állítva, rácson hűtsük ki, húzzuk le a papírt az aljáról.
- Amíg kihűl teljesen a torta, elkészítjük a krémet.
- A pudingport a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük a tejjel, sűrűre főzzük, hideg vízbe állítva kihűtjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, belekeverjük a darált diót. Adhatunk hozzá rumaromát, ízlés szerint.
- A tortát három egyforma részre vágjuk, diólikőrrel meglocsoljuk és egymás után megkenjük a krémmel. A tetejét és körben az oldalát is bevonjuk.
- A maradék diót durvára, gorombára vágjuk, a cukorral és a likőrt összekeverjük, majd rászórjuk a torta tetejére. Tálalásig hűtőben tároljuk.
- Jól lehűtve, 1-2 nappal korábban elkészítve az igazi!
Jó sütögetést, finom ízeket kívánok!
Tipp: Bármilyen torta alapjának tökéletes lehet ez a torta. Lehet bele tenni + 1 evőkanál kakaóport, így még erőteljesebb ízű, sötétebb színű lesz. A bőséges dió tartalma miatt sokáig (?! amíg el nem fogy… 😅) puha, szaftos állagú marad a tészta.
Forrás: az ötletet az Egy az 1-ben oldalon találtam, kicsit átalakítottam a receptet.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!