Dióformájú süti már csak az emlékeimben él. Gyerekkoromban előfordult néha, hogy ez készült az ünnepekre. Aztán mára valahogy teljesen elmaradt a családi repertoárból. Sőt már a hozzá szükséges forma sincs meg. Most egyik olvasónk juttatta az eszembe és hozta el a receptjét.
Dióformájú süti receptje
Kovácsné Ékes Edit ajánlása: „Nálam „megérett” idén az első dió. Speciális sütőformában kell a tésztát elkészíteni, majd a kisült tésztát krémmel összeragasztani. Kicsit macerás, de nagyon finom.”
Hozzávalók
Tészta:
- 30 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 15 dkg porcukor,
- 12 dkg darált dió,
- 1 evőkanál holland kakaópor
Krém:
- 13 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 10 dkg darált dió,
- 13 dkg vaj,
- egy pici rum.
Dióformájú süti elkészítése
- a tészta hozzávalóit összedolgozzuk,
- a formákba nyomjuk,
- közepesen meleg sütőben megsütjük,
- a krémhez a cukrot a tojással gőz fölött habverővel krémmé verjük,
- amikor kihűlt beletesszük a darált diót, a vajat és a rumot,
- a kihűlt sütiket megtöltjük a krémmel.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük a receptet Kovácsné Ékes Editnek!
+2 Tipp:
Székelyhidiné Ujházi Judit tippje, hogy finomabb legyen: „Még egy kis mandula aroma sem árt bele. Mindenki szereti nálunk is, csak egy kis munka van vele.”
Kettős Tímea: „Én főzött mandulakrémmel töltöm, és hogy hamar kész legyek nem teszem formába a tésztát, simán 2 lapot sütök, amit megtöltök. Nyami…..de finom, ha megpuhul! Karácsony nincs nálunk e nélkül!