Site icon Balkonada

Chia mag: azték szuperétel a modern konyhában

A chia mag (Salvia hispanica) vagy más néven aztékzsálya mag apró, fekete, ovális alakú mag, mely Dél-Amerikából származik. Az aztékok és maják ősidők óta fogyasztották, „futók ételének” is nevezték, kiemelkedő tápértéke miatt. Napjainkban a chia mag ismét a figyelem középpontjába került, mint szuperétel, tele értékes tápanyagokkal.

Chia mag: aprócska szem, nagy erejű superfood

Az aztékzsálya magját, azaz a chia magot már az ősi azték és maja közösségek is fogyasztották, elsősorban energiájuk, kitartásuk és táplálkozási igényeik kielégítése érdekében. Évszázadok óta fogyasztják, de csak az utóbbi években kezdte el igazán felfedezni a nyugati világ. Ez a kis szemű, nagy energiájú superfood hihetetlen egészségügyi előnyöket kínál, és számos módja van annak, hogy beilleszthetjük az étrendünkbe.

Ajánlott mennyiség: napi 1 kanál.

Vitamin- és ásványianyag-tartalom

A chia mag rendkívül gazdag tápanyagforrás. Kiemelkedő a rost-, fehérje- és omega-3 zsírsav-tartalma. Ráadásul rengeteg kalciumot, magnéziumot, vasat és B-vitaminokat tartalmaz. Ezek a tápanyagok fontosak az egészséges emésztéshez, a csontok erősítéséhez, az immunrendszer támogatásához és az agy egészséges működéséhez.

Chia mag Egészségre gyakorolt hatásai

Az aztékzsálya magjának rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnyt kínál:

Chia mag felhasználási lehetőségei

A chia mag sokoldalúan felhasználható a konyhában. Fogyasztható önmagában, joghurtba, müzlibe keverve, pudingok, smoothie-k, desszertek és péksütemények hozzávalójaként. A chia magot vízzel elkeverve zselés állagú anyagot kapunk, melyet pudingok, lekvárok sűrítésére is használhatunk.

Az értékes tápanyagokkal teli, sokoldalúan felhasználható szuperételt érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe.

Receptek chia maggal

Tippek:

Exit mobile version