A burgonyakrokett, azaz a krumplikrokett az egyik legkedveltebb köret. Nagy előnye, hogy fagyasztható is. Ha épp van időnk elkészíthetjük és ha szükséges, csak előkapjuk a mélyhűtőből és már rakhatjuk is a forró olajba. Pár perc múlva pedig falatozhatja is a család.
Burgonyakrokett, az egyszerű köret receptje
A legjobb burgonyakrokett belül puha, omlós, kívül ropogós. Önálló ételként is megállja a helyét pl. fokhagymás petrezselymes vagy kapros tejföllel tálalva.
Főleg a mártásokkal készült húsok mellé kiváló köret. Jól illik a vadhúsokhoz vagy a vadashoz. Vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják főzelékekhez feltétként.
Hozzávalók – 2-3 személyre
- 50 dkg főtt, melegen áttört burgonya,
- 1 tojássárgája,
- 10 dkg finomliszt,
- 5 dkg zsemlemorzsa,
- só,
- ízlés szerint lehet bele tenni borsot, csipetnyi reszelt szerecsendiót.
Elkészítése
- A kihűlt burgonyát, a tojássárgáját, a lisztet és a zsemlemorzsát összegyúrjuk, sózzuk, fűszerezzük, 10 percig állni hagyjuk.
- Ha van szaggatógépünk azzal készítjük, ha nincs, morzsával meghintett gyúródeszkán hüvelykujjnyi vastag rúddá sodorjuk,
- formázzuk,és kis hengerekre vágjuk (lehet zsemlemorzsába forgatni, ha úgy szeretjük).
- Bő,forró olajban kb.4-5 perc alatt körös-körül piros ropogósra sütjük.
- Ne hirtelen süssük, inkább közepesen forró olajban érdemes, nehogy nyers maradjon a közepe.
- Kóstoljunk, ellenőrizzük, törjünk ketté egyet. Papírszalvétára kiszedjük.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: 2 x, 3 x -os mennyiséggel érdemes számolni, ha 4 személyre készítjük.
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!
Burgonyakrokett a fagyasztóba
Mihály Klára olvasónk kihasználta az esős időszakot, amikor nem tudott a kertben kapirgálni. A korai kisebb burgonyákat hasznosította burgonyakrokett formájában.
„Mindig összeszaporodik az apróbb krumpli amiből minden tavasszal krokettet csinálok. Beteszem a fagyasztóba és apránként elfogy. Amikor szükség van rá, egyszerűen kiveszem és fagyosan teszem az olajba.
Héjában megfőztem a krumplit, megpucoltam és összetörtem.
Hozzáadtam a hozzávalókat. Egy kiló krumplihoz 25 deka lisztet, egy tojást, egy kanál zsírt és egy kiskanál sót tettem.
Összedolgoztam, majd darabokra vágtam, mint a nudlihoz.
Zsemlemorzsával meghintett nyújtódeszkán kinyújtottam és darabokra vágtam.
Tálcákra helyezve, egymástól távol a fagyasztóba tettem.
Amikor megfagyott, zacskókba tettem.”
Tipp: A só mellé ízlés szerint egy fűszereket is tehetünk. Pl. jól illik hozzá a fehér bors vagy apróra vágott petrezselyem.
Nagyon köszönjük Mihály Klárának!