Site icon Balkonada

Borsmustár, azaz rukkola (Eruca vesicaria) – gondozás, felhasználás, érdekességek

A borsmustár – vagy ismertebb nevén rukkola – nemcsak a modern gasztronómia egyik kedvelt alapanyaga, hanem egy könnyen termeszthető, egészséges és dekoratív levélzöldség is. Karakteres, enyhén csípős íze salátákban, pizzán, szendvicsekben is remekül érvényesül, de a kiskertekben és balkonládákban is jól megállja a helyét. Ismerjük meg közelebbről!

Rukkola származása és ismertetőjegyei

A borsmustár (Eruca vesicaria) vagy ahogy jobban ismerjük, a rukkola gondozása hasonló a szintén a Földközi-tenger vidékéről származó saláta- és fűszernövények ápolásához, például a bazsalikomhoz. Fogyasztása főleg mediterrán vidékek ételeivel elterjedt. 

A Földközi-tenger térségéből származik, főként Észak-Afrikában, Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában volt őshonos. Már az ókori rómaiak és egyiptomiak is ismerték és fogyasztották – sőt, afrodiziákumként is számon tartották. Innen terjedt el később Európa más részeire, majd a világ többi tájára. A mediterrán konyha ma is előszeretettel használja.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett salátanövény és fűszer, leveleinek fűszeres, diószerű ízük van

Betakarítási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, elsősorban ezért termesztjük

Magasság: 10 – 20 cm

Habitus: élénkzöld karéjos vagy mélyen csipkézett, lándzsás levelekből tőlevélrózsát

Cserépben nevelhető-e: igen

Rukkola igényei és gondozása

A rukkola gyorsan fejlődő, egynyári növény, de hűvös időben akár kétévesként is viselkedhet. Könnyen nevelhető, így kiváló választás kezdő kertészeknek és balkonkertészeknek egyaránt.

Talaj és helyigény

Vetés és ültetés

Öntözés

Trágyázás

Betakarítás

Vetés után 3-4 héttel egyesével szedjük le a leveleket.

Rukkola betegségei, kártevői

Egészségügyi előnyei

A rukkola nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.

Főbb tápanyagai:

Egészségügyi hatásai:

Érdekességek a rukkoláról

Rukkola felhasználása

A rukkola gyermekláncfűre hasonlító levelei borsos-diós-mustáros ízűek. Nemcsak finom, hanem egészséges is. A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is.

Kikelés után mintegy 3-4 héttel már folyamatosan szedhető a zsenge levele, de csírája is ízletes, érdemes fogyasztani. A fiatal leveleket használjuk, mert az öreg levelek nyáron nagyon csípős ízűek.

Általában nyersen, vegyes salátákban fogyasztjuk. Olaszországban pizzára, rizottókba szórják és levesekben is használják.

Karakteres, enyhén csípős, borsos íze miatt kiváló kontrasztot ad édesebb vagy lágyabb ételekhez.

Leggyakoribb felhasználási módok:

Tipp: A fiatal levelek kevésbé csípősek, míg az idősebbek erőteljesebb, intenzívebb ízűek – ezért érdemes fiatalon szedni.

Az epersaláta rukkolaágyon pikáns ízvilágú, vitamindús saláta, ami különösen jól illik a grillezett húsokhoz, így kert partihoz is szuper választás. Recepetjét olvasónk hozta el nekünk.

A borsmustár, vagyis a rukkola egy igénytelen, de rendkívül sokoldalúan felhasználható növény. Könnyen nevelhető balkonládában, kiskertben vagy akár ablakpárkányon is. Karakteres íze, tápanyagban gazdag összetétele és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt megérdemli, hogy gyakrabban kerüljön tányérra.

Ha eddig még nem próbáltad termeszteni – itt az idő!

Exit mobile version