A bogyiszlói tejfölös kalács eddig valahogy kimaradt az életemből. Nem is hallottam róla eddig. De azt hiszem ezt ki kell próbálni ez a kitűnő sós kalácsot. A recepet egyszerű, az olvasóm szerint a végeredmény kitűnő, akkor miért is ne készítenénk el?
Bogyiszlói tejfölös kalács receptje
Csak kissé nehezen megy, mert még nem igazán írtam receptet.
Hozzávalók
Tésztához
- 5 dl tej,
- 1 evőkanál cukor,
- 4 dkg élesztő,
- 60-70 dkg liszt,
- 10-15 dkg zsír,
- csipet só,
- 1 tojás sárgája
Szószhoz
- 2 db 325 g-os tejföl,
- só, bors ízlés szerint
Bogyiszlói tejfölös kalács elkészítése
- langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,
- a liszthez hozzáadjuk az 1 csipet sót,
- majd a felfutott az élesztőt,
- beleöntjük a tejet,
- hozzáadjuk a tojássárgáját,
- a zsírt magunk mellé készítve összekeverjük a tésztát,
- dagasztás közben egy kis zsírt teszünk a kezünkre és az edény falára,
- mindaddig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától és könnyű tésztát kapunk,
- 1-1,5 órát kelesztjük meleg helyen,
- lisztezett felületen baracknyi darabokat csípünk belőle,
- ebből kb. 20 cm csíkokat sodrunk,
- majd félbehajtva még kétszer áttekerjük, hogy a képen látható formát kapjuk,
- tepsibe téve tegyük közel egymáshoz,
- legalább fél órát még itt is kelesszük,
- ezután előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük,
- amíg az első tepsivel sül (kb. 2 tepsi lesz ennyi tésztából), addig összekeverjük a tejfölt a sóval és borssal,
- enyhén sós és boros elegyet kell kapjunk,
- a meleg kalácsokat rögtön beleforgatjuk a tejfölbe,
- a legfinomabb melegen fogyasztva, de később mikróban melegítve és újra tejfölözve is isteni.
Remélem érthetően írtam le. Igazából már gyerekkorom óta a kezemben van a mozdulat, így nem tudom, hogy igényel-e több magyarázatot
Meg is lehet kenni a sütés előtt. Nálam az most kimaradt
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon köszönjük a receptet Soós Alexandrának!