A bögrés grízes szelet, csakúgy, ahogy a többi grízes sütemény is gyors és egyszerű. Nem szükséges hozzá még a mérleget sem elővenni, hisz egy bögrével az összes hozzávalót ki tudjuk mérni.
A gríz vagy hivatalos nevén búzadara egyetlen konyhából sem hiányozhat. Olyan alap élelmiszer, amit sokoldalúan felhasználhatunk sós és édes ételek készítéséhez egyaránt. A gyerekek által is imádott tejbegríz a legegyszerűbb kényeztető finomság, de finom sütemények is készíthetők belőle.
Bögrés grízes szelet hozzávalói – 28 x 40 cm-es tepsihez
- 1 bögre gríz,
- 150 g tejföl (15-20% zsírtartalmú),
- 1 bögre cukor,
- 3 db tojás,
- 1 kiskanál sütőpor,
- 1 bögre liszt,
- 1 kávéskanál vaníliás cukor,
- 100 g meggy,
- 100 g mazsola,
- 100 g aprított dió.
Elkészítése
- keverjük össze a tejfölt a grízzel,
- hagyjuk állni egy órán keresztül,
- a mazsolát annyi rumaromás langyos vízbe áztatom, hogy ellepje,
- a tojásokat kavarjuk ki a cukrokkal,
- majd adjuk hozzá a tejfölös keveréket,
- kavarjuk jól össze,
- a sütőport keverjük össze a liszttel,
- majd adjuk hozzá a grízes keverékhez,
- végül tegyük bele a masszába a lecsöpögtetett meggyet,
- még adtam hozzá diót és mazsolát,
- egy alapos keverés után olajozott, lisztezett tepsibe öntöm,
- 200 fokra előmelegített sütőben kezdem sütni,
- 15 perc után leveszem a hőt 150 fokra,
- tűpróbáig sütöm,
- kihűlés után szeletelem, porcukorral meghintve tálalom.
Nagyon kösuzönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!