Site icon Balkonada

Bazsalikom pesto (Pesto genovese) receptje

A bazsalikom pesto receptjét még tavaly osztotta meg olvasónk. Akkor én ki is próbáltam és meg kell mondjam, egyáltalán nem okozott csalódást. Sőt! Nagyon finom volt. Idén elővettem a receptet, hogy ismét elkészítsem.

Bazsalikom pesto (Pesto genovese) készítése

Minden évben elkészítem…. – így kezdte a finom pesto bemutatását Illésné Nagy Mária.

A mediterrán Ligúria minden ízét, illatát, zamatát érezhetjük ebben a klasszikus formában készülő, genovai változatban.
Hagyományosan mozsárban készítették, addig keverték amíg, sűrű, krémes állagú lett.
A felhasználása sokrétű: tésztákkal fogyasztva, zöldségfélék, burgonya, tojásételek, levesek, mártások ízesítésére is tökéletes.
Miután a kertemben csodaszép, dús és rengeteg van jelenleg is növésben, a hajtásokat szorgalmasan lecsipkedem, felhasználom…pesto készült a napokban.
Hűtőben, 1 hónapig eláll.

Hozzávalók:

Bazsalikom pesto elkészítése

A bazsalikomleveleket lecsipkedjük a szárról, megmossuk, papírkéztörlőn leszárítjuk róla a vizet.
A fenyőmagot zsiradék nélkül megpirítjuk.
Egy késes aprítóba rakosgatjuk az összes hozzávalót, én a sajtot is beledaraboltam, jó krémesre kevertetjük. Sóval, borssal ízesítjük.
Egy kisebb, csavaros tetejű üvegbe töltjük, tetejére kisujjnyi olívaolajat töltünk, ezzel zárjuk le a pestot.

Ha lehetőségetek van rá, készítsétek el, érdemes! Hálás feladat a készítése, a nyár ízét, illatát konzerváljuk. Ajándéknak is kíváló és nem utolsó sorban nagyon finom!

Forrás:Lajos Mari”

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Exit mobile version