A bazsalikom pesto receptjét még tavaly osztotta meg olvasónk. Akkor én ki is próbáltam és meg kell mondjam, egyáltalán nem okozott csalódást. Sőt! Nagyon finom volt. Idén elővettem a receptet, hogy ismét elkészítsem.
Bazsalikom pesto (Pesto genovese) készítése
Minden évben elkészítem…. – így kezdte a finom pesto bemutatását Illésné Nagy Mária.
A mediterrán Ligúria minden ízét, illatát, zamatát érezhetjük ebben a klasszikus formában készülő, genovai változatban.
Hagyományosan mozsárban készítették, addig keverték amíg, sűrű, krémes állagú lett.
A felhasználása sokrétű: tésztákkal fogyasztva, zöldségfélék, burgonya, tojásételek, levesek, mártások ízesítésére is tökéletes.
Miután a kertemben csodaszép, dús és rengeteg van jelenleg is növésben, a hajtásokat szorgalmasan lecsipkedem, felhasználom…pesto készült a napokban.
Hűtőben, 1 hónapig eláll.
Hozzávalók:
- 5 dkg fenyőmag,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 30 – 35 darab nagyobb bazsalikomlevél,
- 1 dl extra szűz olívaolaj,
- 5 dkg parmezán sajt,
- só,
- őrölt fekete bors.
Bazsalikom pesto elkészítése
A bazsalikomleveleket lecsipkedjük a szárról, megmossuk, papírkéztörlőn leszárítjuk róla a vizet.
A fenyőmagot zsiradék nélkül megpirítjuk.
Egy késes aprítóba rakosgatjuk az összes hozzávalót, én a sajtot is beledaraboltam, jó krémesre kevertetjük. Sóval, borssal ízesítjük.
Egy kisebb, csavaros tetejű üvegbe töltjük, tetejére kisujjnyi olívaolajat töltünk, ezzel zárjuk le a pestot.
Ha lehetőségetek van rá, készítsétek el, érdemes! Hálás feladat a készítése, a nyár ízét, illatát konzerváljuk. Ajándéknak is kíváló és nem utolsó sorban nagyon finom!
Forrás:Lajos Mari”
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!