Almáspite egyszerűen receptjét kaptunk olvasónktól. Pont olyan finom, ahogy kinéz. Az egyik titka a sok almatöltelék. A többit pedig megtudod, ha végigolvasod.
„A tészta ugyan az, mint a meggyespitéjé, a tölteléket ugyanúgy készítjük elő, mint ahogy a meggyesét. Nagyon finom is. Nálunk nagyon menő, mert nagytepsivel sütök és mindig csak annyit vágunk belőle, amennyit akkor megeszünk. Így nem szárad meg a süti.👍🤪♥
Ugyanebből a tésztából szoktam sütni a diós és mákos lepényt is. Csak a cukros tölteléket 2-3 felvert tojásfehérjével elkeverem és elkenem a tésztán. Persze a mazsola sem maradhat ki a töltelékből és a citrom sem. Ez is nagyon finom és kiadós.” ajánlotta Irénke.
Almáspite egyszerűen
Hozzávalók
Tésztához
- 60 dkg liszt,
- 15 dkg cukor,
- 15 dkg vaj,
- csipet só,
- fél csomag sütőpor,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 2 egész tojás,
- egy kis doboz (175 g) tejföl.
Töltelékhez
- 2 kg alma lereszelve, kicsavarva
- 25 dkg cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 citrom leve,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 1 evőkanál őröltfahéj,
- 1 csipet só,
- 15 – 20 dkg őrölt keksz.
Tetejére kenéshez
- 1 tojás
Elkészítése
- A lisztet, a vajat, a cukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük és jól elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt és összeállítjuk.
- Amíg a töltelék elkészül, a hűtőbe rakjuk.
- A töltelékhez a lereszelt, kifacsart almát nagy lábasban tűzhelyere tesszük.
- Ha felforrósodik, hozzáadjunk a cukrot, a citrom héját és a kicsavart levét, 2 csomag vaníliás cukrot, 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 csipet sót.
- Ha összefort, a levét az őrölt kekszdarával sűrítjük, ami felszívja az alma levét. Ez megakadályozza, hogy kifolyjon a töltelék a tésztából.
- Ha kihűlt, a tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk.
- Az egyiket a kivajazott tepsi aljára tesszük, rárakjuk az almatölteléket, arra pedig a másik kinyújtott tészta kerül.
- A tetejét tojással megkenjük.
- Húsvillával megszurkáljuk, hogy a gőz kiszabaduljon.
- Előmelegített sütőben 180°- on pirosodásig sütjük, ez kb 35-45 perc.
Jó étvágyat hozzá.👌♥
Nagyon köszönjük a receptet Bagányné Irénnek!