Site icon Balkonada

A tökéletes forralt bor receptje

A tökéletes forralt bor receptje talán nem is létezik. Ahány ház, annyiféleképp készül a tél kedvenc nedűje. Tökéletes választás vendégváráshoz, de egy fárasztó nap után is teljesen ellazít egy pohárnyi forró ital. A karácsonyi vásárokat járva is rögtön felmelegít, ha átfagytál az ajándékok után rohangálva. Enyhe influenza és megfázás esetén is gyakran evvel kúrálom magam. Alkohol tartalma miatt megizzaszt és segít túlépni a betegségen.

Tökéletes forralt bor receptje

A forralt bor elnevezés egy kicsit téves, hisz nem felforraljuk, csupán felmelegítjük a bort a fűszerekkel. A bor forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, így forralás közben elpárolog az alkohol nagy része. A melegítés során is átadják az ízüket a fűszerek, a forró borban pedig tökéletesen elolvad a cukor vagy a méz, nincs szükség arra, hogy forrásnak induljon.

A forralt bor remek közérzet- és hangulatjavító. Vörös- vagy fehérborból egyaránt készülhet, sőt akár keverhetjük is a borokat. Sőt jó minőségű gyümölcsbor is kiváló hozzá. Ízesítéséhez rengetegféle fűszert használhatunk, minden csak ízlés kérdése.

Gyümölcsök közül leginkább narancsot, citromot vagy almát szoktak belerakni.

A bor jellege meghatározza a hozzáadandó cukor mennyiségét. A száraz bor több kanál cukrot is elbír, míg édes borból akár ki is hagyhatjuk.

Igazán finom forralt bort csak jó minőségű borból készíthetünk, a lőréből még az illatos fűszerek sem tudnak csodát varázsolni.

Hozzávalók

A fűszerek közül jól illik bele az ánizs és a szegfűbors is.

Forralt bor elkészítése

Exit mobile version