A június hónap sztárja egyértelműen a zsenge zöldborsóleves nokedlival és sok finom zöldséggel. Legfinomabb a frissen, a kertből szedett zöldségekkel, de a piacon vásárolt hüvelyes zöldborsóval sem nyúlhatunk mellé. A recept roppant egyszerű, ráadásul friss borsóból készülő borsóleves sokkal finomabb, mintha mileritből készítenénk.
Zsenge zöldborsóleves nokedlivel
Hozzávalók
Leveshez
- 30 dkg zöldborsó,
- 3 db sárgarépa,
- 3 db fehérrépa,
- só ízlés szerint,
- bors ízlés szerint,
- 1 csokor petrezselyem,
- 2 evőkanál olaj vagy zsír,
- 1 csapott evőkanál finomliszt (elhagyható),
- 1 teáskanál fűszerpaprika,
- 2 leveskocka (el is maradhat)
- 7 dl víz
Nokedlihez
- 2-3 evőkanál finomliszt (amennyit felvesz a tojás),
- 1 db tojás,
- 3 csipet só.
Elkészítése
- A zöldségeket megtisztítjuk, pucoljuk, felvágjuk.
- A zsiradékon a vékony karikára vágott répákat kb. 20 perc alatt, alacsony hőfokon, fedő alatt, időnkénti kevergetéssel megpároljuk.
- Hozzáadjuk a borsót és további 5 percig tovább pároljuk.
- A párolt zöldségekre rászórjuk a lisztet (ez el is maradhat), jól átforgatjuk, majd rárakjuk a pirospaprikát és jól elkeverjük.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, beletesszük a leveskockát, a fűszereket, és fedő alatt, alacsony hőfokon puhára főzzük a zöldségeket.
- A petrezselymet a főzés vége felé tesszük bele.
- A nekedlihez keverjük össze a tojást, a sót és a lisztet. Annyi liszt kell, amennyit a tojás felvesz, egy sűrű, tésztaszerű masszát kell kapnunk.
- A masszát egy kiskanál segítségével a levesbe szaggatjuk, és kb. 3-5 perc alatt megfőzzük.
Nagyon köszönjük a fotót Wolf Mártának!