Vízen kelt kifli, vízen kullugó, kútba kelt. Ez a három elnevezés ugyanazt a finom, kívül cukros édességet takarja. A Kiskunságban lakodalmakra készítik. Gyerekkoromba mindig az udvarban álló kerekeskútba engedtük le keleszteni. Nagyon imádtam. Most, hogy a látóterembe került a recept, azt hiszem ideje újra megsütni.
„Kisgyerek korom kedvenc sütije. Nagymamámtól mindig ezt kértem.” – ezekkel a szavakkal osztotta meg a régi kunsági lakodalmas sütemény receptjét Mihály Klára.
Vízen kelt kifli, vízen kullogó, kútba kelt
Hozzávalók
- 1/2 kg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 2 dl tejföl,
- 10 dkg vaj vagy margarin,
- 2 tojássárgája,
- 1 dl tej,
- só,
- citromhéj,
- 20 dkg kristálycukor a hintésre.
Elkészítése
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
- Összegyúrjuk, jól kidolgozzuk.
- Egy tiszta asztalkendő közepét megkenjük zsírral.
- Beletesszük a tésztát.
- Átlósan lazán belekötjük, hogy legyen hely a növekedésnek.
- Fakanál nyelére felfüggesztve hideg vízzel telt fazékba tesszük.
- Addig hagyjuk a vízben, amíg feljön a víz tetejére (kb fél óra). Gondolom azért kelesztettük a kútban, mert ott aztán jó hideg volt.
- A gyúródeszkát vagy szilikonlapot kristálycukorral meghintjük.
- Ráborítjuk a tésztát.
- Apró cipókat vágunk.
- A cukorban megforgatva 10 cm-es hosszú rudakat sodrunk.
- Kifliket formálunk belőle.
- Sütőlapra helyezzük 5 cm távolságra egymástól.
- Fél órát pihentetjük.
- Közepes tűznél világos rózsaszínűre sütjük.
Úgy tűnik ezt a süteményt is szokták másként is készíteni.
Vinczéné Mária: „Nagyon finom, én is szoktam sütni csak a cukrot összedarabolt dióval keverem és úgy hempergetem bele a tésztát. Nagyon jó a ropogós cukros dióval a tetején.”
Takács Ildikó: „Anyukám vízen kullogója… farudakra tekeri a tésztát, úgy süti meg. Lehet mindenféle krémmel tölteni, de én csak natúr, cukorba forgatva szeretem. :)”
Nagyon köszönöm az olvasóknak a kitűnő receptet.