Site icon Balkonada

Vadszőlő (Parthenocissus), a díszes futónövény

A teraszra szánt növények tervezgetésekor sokan csak az egynyári és a színes virágukkal díszítő növényekben gondolkodnak. Érdemes azonban a futó- és kúszónövények között is szétnézni, hisz a gyorsan növő habitusukkal rövid idő alatt látványos eredményeket érhetünk el. A vadszőlő (Parthenocissus) vagy más néven repkényszőlő nyáron üde zöldjével, ősszel pedig a csodálatos vörös színű leveleivel és fekete bogyóival díszít.

Vadszőlő (Parthenocissus), a díszes futónövény

A  vadszőlő elég megosztó növény, sokan ódzkodnak. A népszerűtlenségének oka elsősorban egy tévhit, miszerint tönkreteszi a vakolatot. Valójában a tapadókorongokkal a falra kapaszkodó és gyorsan magasra ágaskodó növény nem rongálja a vakolatot, kivéve, ha a tapadó korongokat erőszakkal leválasztjuk a falról.

A repkényszőlőnek is hívott vadszőlőnek több faja ismert. Akár a három, akár az ötlevelű változat mellett döntünk, nyáron és ősszel gyönyörű látványra számíthatunk. Akár cserépben is nevelhetjük, így teraszunk vagy erkélyünk dísze is lehet.

Vadszőlő gondozása

Nyáron a lombja természetes árnyékoló és hőszigetelő rétegként szolgál, a lakás belső hőmérsékletét is alacsonyabban tartja.

Ősszel az elszíneződött levelek csak rövid ideig díszítenek, korán lehullanak. A nyári zöldessárga virágai jellegtelenek, amik  nyár végére kékesfekete terméssé alakulnak. Könnyen alakítható, bátran metszhető.

Az árnyékos vagy félárnyékos helyet szereti. A bőséges öntözést gyors növekedéssel hálálja meg.

Dekorációs célú felhasználása

A vadszőlőt ősszel nagyon jól használhatjuk dekorációs céllal is.

A levágott szárakból akár egy egyszerű, természetes kopogtatót is készíthetünk az indák összetekerésével. Nem túl tartós, mert a levelek hamar lehullanak, de a szár megszárad és a dísz megtartja formáját.  A levelek lehullása után az alapot további őszi díszek készítéséhez felhasználhatjuk, például adventi koszorú alapja is lehet.

Csodás kék termései fantasztikus dekorációk alapjai lehetnek.

Exit mobile version